Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine era Victoria Amelina, scriitoarea ucraineană care a murit după atacul de la Kramatorsk

Victoria Amelina, una dintre cele mai cunoscute tinere scriitoare ucrainene, a murit din cauza rănilor suferite în urma unui atac cu rachete rusești asupra unui restaurant din estul Ucrainei, relatează The New York Times. Amelina avea 37 de ani.

Moartea acesteia a ridicat la 13 numărul civililor uciși în atacul asupra restaurantului Ria Lounge din orașul Kramatorsk, la 27 iunie. Victoria Amelina lua masa cu o delegație columbiană atunci când racheta a lovit restaurantul.

"Medicii și paramedicii din Kramatorsk și Dnipro au făcut tot ce au putut pentru a-i salva viața", a anunțat duminică grupul de scriitori PEN Ucraina.

Vestea a zdruncinat comunitatea scriitorilor și jurnaliștilor din Ucraina. Cu câteva zile înainte de atac, Amelina participase la Kyiv Book Arsenal, un mare festival literar din capitala Ucrainei.

"Atât de multe cărți nescrise, povești nerostite, zile netrăite", a postat pe Twitter Olga Tokariuk, o jurnalistă ucraineană, în semn de omagiu.

Victoria Amelina, o scriitoare cu un potențial uriaș

Născută în Liov, Victoria Amelina era cunoscută în Ucraina pentru romanele, cărțile sale pentru copii, poeziile și eseurile sale. După ce și-a publicat prima carte în 2014, în anul următor a renunțat la un loc de muncă în domeniul tehnologiei informației pentru a se dedica pe deplin scrisului.

Ea a primit premii și aprecieri pentru lucrările sale. În 2021, a câștigat Premiul literar Joseph Conrad Korzeniowski, acordat unui scriitor ucrainean sub 40 de ani. În anul următor, Victoria Amelina s-a alăturat unei organizații pentru drepturile omului, Truth Hounds, pentru a investiga crimele de război comise de Rusia în zonele eliberate de forțele ucrainene.

"Sunt o scriitoare ucraineană. Am portrete ale marilor poeți ucraineni pe geanta mea. Arăt de parcă ar trebui să fac poze cu cărți, artă și cu fiul meu mic. Dar eu documentez crimele de război ale Rusiei și ascult sunetul bombardamentelor, nu poezii. De ce?", scria Victoria Amelina pe Twitter în iunie 2022.

Cu câteva zile înainte de atacul din Kramatorsk, Amelina a scris că a auzit sunetul exploziilor de la balconul ei. "Războiul este atunci când nu mai poți urmări toate știrile și plângi pentru toți vecinii care au murit în locul tău la câțiva kilometri distanță", a scris ea pe Twitter".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE