Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina a arestat un presupus agent care ar fi transmis Rusiei informaţii despre locaţia bombardată la Kramatorsk

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat miercuri arestarea unui bărbat suspectat că a transmis Rusiei informaţii despre locaţia atacată de armata rusă cu rachete în oraşul Kramatorsk şi alte puncte de concentrare ale civililor şi infrastructurilor esenţiale din acest oraş situat în estul Ucrainei, nu departe de linia frontului, relatează agenţia EFE.

Presupusul agent rus a filmat înaintea atacului imagini în care se observă o pizzerie şi vehicule parcate în vecinătatea acesteia, imagini pe care le-a transmis serviciilor de informaţii militare ruse, afirmă SBU pe canalul său de Telegram.

Armata rusă a susţinut miercuri că a distrus un post de comandă al armatei ucrainene din oraşul Kramatorsk, după ce Kievul a denunţat un atac asupra unei pizzerii în această localitate soldat cu cel puţin 11 morţi şi 56 de răniţi.

"În oraşul Kramatorsk din republica populară Doneţk a fost distrus un post temporar de comandă al Brigăzii 56 de infanterie mecanizată a armatei ucrainene", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Mai devreme, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că în conflictul din Ucraina armata rusă "nu loveşte infrastructuri civile, ea loveşte instalaţii care sunt legate într-un mod sau altul de infrastructuri militare".

Atacul rus cu rachete asupra oraşului Kramatorsk

Atacul rus cu rachete asupra oraşului Kramatorsk a distrus Ria Pizza, un restaurant din centrul oraşului apreciat de jurnalişti, lucrători umanitari şi soldaţi. Presa ucraineană a evocat şi prezenţa unor instructori militari străini în acest oraş.

Trei personalităţi columbiene, scriitorul Hector Abad, politicianul Sergio Jaramillo şi jurnalista Catalina Gomez, corespondenta în Ucraina a cotidianului El Tiempo, au fost rănite uşor în urma bombardamentului asupra restaurantului, unde luau masa împreună cu o scriitoare ucraineană, Victoria Amelina, care se află în stare critică, suferind o fractură craniană.

Până la ora 17:00 au fost recuperate de sub dărâmăturile restaurantului 11 persoane decedate, printre care şi trei copii, şi 56 de persoane rănite. Alte patru persoane au fost rănite după ce încă o rachetă rusească a căzut la periferia aceluiaşi oraş, care a fost adesea de la începutul războiului ţinta bombardamentelor ruseşti. Într-unul din aceste atacuri, în aprilie 2022, o rachetă rusească a ucis 63 de persoane în gara localităţii.

În mesajul său nocturn, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că atacuri precum ultimul efectuat la Kramatorsk arată că Rusia "merită un singur lucru drept consecinţă pentru ceea ce face - înfrângerea şi tribunalul".

Oraşul Kramatorsk se află la vest de linia frontului din provincia ucraineană Doneţk şi ar fi unul dintre obiectivele principale ale unei eventuale ofensive ruseşti dinspre oraşul Bahmut, cucerit de mercenarii Wagner şi predat apoi trupelor regulate ale armatei ruse, care se confruntă acum acolo cu o contraofensivă ucraineană ce încearcă să le învăluie pe flancuri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE