Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scoția nu poate organiza un nou referendum pentru independența față de Regatul Unit

Curtea Supremă a Regatului Unit a decis că parlamentul scoțian nu are competența legislativă de a organiza un referendum consultativ privind independența, anul viitor.

Hotărârea a fost pronunțată miercuri dimineață, în urma unui proces intentat în octombrie de guvernul scoțian și de Partidul Național Scoțian al lui Nicola Sturgeon, potrivit Euronews.

Un referendum de independență se dorea în octombrie 2023

Instanța supremă a Marii Britanii a judecat dacă administrația semiautonomă a Scoției poate organiza un vot de independență fără acordul guvernului de la Londra.

Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon plănuia să organizeze un nou referendum de independență în octombrie anul viitor, dar guvernul britanic a fost categoric că acest lucru nu se va întâmpla, spunând că referendumul din 2014 - care a fost câștigat de campania „nu” cu 55% din voturi față de 44% în favoarea independenței - a fost un „eveniment care se întâmplă o dată la o generație”.

De atunci, cifrele s-au strâns, iar scoțienii sunt împărțiți în mod egal în ceea ce privește independența, deși în ultimii opt ani au trimis în mod constant politicieni pro-independență în parlamentele de la Westminster și Edinburgh, SNP (n.red. Partidul Național Scoțian) câștigând fiecare vot național de atunci.

Parlamentul scoțian are în prezent o majoritate de deputați care sunt pro-independență din partea Partidului Național Scoțian al lui Sturgeon și a Verzilor.

Sturgeon și SNP susțin că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și pandemia de coronavirus au bulversat politica și economia și că este timpul să se revizuiască argumentele în favoarea independenței.

Cum s-a desfășurat procesul în instanță

Cinci judecători de la Curtea Supremă a Regatului Unit din Londra au ascultat argumentele în acest caz pe parcursul mai multor zile în luna octombrie.

Poziția guvernului britanic a fost că numai Westminster poate da undă verde oricărui nou referendum de independență, deoarece problemele constituționale rămân în competența guvernului de la Londra și nu sunt transferate la Edinburgh.

Între timp, avocații guvernului scoțian au susținut că referendumul propus - la fel ca și referendumul din 2016 privind Brexit - ar fi doar consultativ și nu ar însemna în sine că Scoția devine independentă, deoarece ar trebui să existe negocieri și să fie adoptate noi legi înainte ca acest lucru să se întâmple efectiv.

Mitinguri organizate în 14 orașe

Activiștii pro-independență au organizat mitinguri în 14 orașe scoțiene miercuri seara și în cinci locații din Europa - la Bruxelles, Paris, Roma, Berlin și Munchen - evenimente care au fost planificate să aibă loc indiferent de rezultatul deciziei Curții Supreme.

„Susținătorii unui al doilea referendum pentru independență vor fi pe străzile din întreaga țară după verdictul Curții Supreme”, a declarat Lesley Riddoch, de la campania Time for Scotland, care organizează mitingurile.

„Decizia lor are un impact enorm asupra planurilor pentru un al doilea referendum, iar dorința a 50% dintre scoțieni de a avea un alt cuvânt de spus asupra viitorului nostru trebuie să fie vizibilă și să aibă impact în acest moment critic”, a adăugat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE