Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Școală în România contrastelor. Unii elevi încă sunt nevoiți să folosească toaletele din curte

Elevii de la sate au început noul an școlar cu emoții și așteptări mari. Unii au găsit săli curate cu mobilier nou și toaletă la interior, alții, însă, vor învăța în aceeași școală veche. În comuna Erbiceni, din județul Iași, se întâlnesc ambele situații. Toate corpurile de clădire au fost reabiliate, în afară de unul, care are și toaletă în curte.

La cele trei unități din comuna Erbiceni, un elev a dat startul începutului de an școlar cu o mișcare hotărâtă de clopoțel. Cu flori în mână și inimile pline de emoții, 700 de școlari și preșcolari au intrat în sălile de clase.

Mulți dintre elevi au început școala în clădiri reabilitate, cu săli spațioase, cu mobilier nou și cu toalete la interior. Într-o grădiniță din Erbiceni, fiecare sală de clasă are propriul grup sanitar.

Florentina Minea, directorul Școlii Gimnaziale Erbiceni, Iași: „Avem aproape în fiecare clasă mobilier nou, videoproiector, ecran de proiecție, chiar și table interactive. Am încercat ca ei sa beneficieze de cele mai bune condiții.”

Alții s-au întors în aceeași clădire veche

Alții, însă, au fost mai puțini norocoși și s-au întors în aceeași clădire veche. Mai exact, în școala din satul Totoiești, construită la 1970, care necesită reparații. Aici a fost reabilitat un singur corp din două.

Elevă: „Foarte bucuroasă, numai ca am un pic de emoții. Îmi place, așa, e foarte frumoasă! Merg acolo în spate.”

Reporter: „Cum e pentru tine să mergi la toaletă în spate?”

Elevă: „Cam aiurea. Trebuie să ne obișnuim.”

Părinte: „Condițiile sunt ok, în afară de toaletă. Toaleta e problema și cred că e problemă demult. Asta trebuia rezolvată demult tare.”

Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni, Iași: „E singura școală care nu a fost reabilitată. Am pus documentație la Compania Națională de Investiții. Am făcut toaletă la școala I-IV, iar elevilor din V-VIII li se dă pauză la ore diferite, să poată folosi toaleta din corpul I-IV.”

Comuna Erbiceni a primit bani de la Guvern pentru modernizarea toaletelor

Comuna Erbiceni este una dintre cele nouă din județul Iași, care au primit bani de la Guvern pentru modernizarea toaletelor. 200.000 de lei a fost finanțarea pentru toaletele din două școli. Acestea au fost construite în mai puțin de un an.

Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni, Iași: „Am văzut un ajutor extraordinar în alocarea acestor fonduri de la Guvern. Era luată în calcul acea toaletă și, până la urmă, o scoteam la capăt, dar mult mai greu.”

Guvernul a alocat peste 10 milioane de lei pentru ca 126 de toalete din curțile școlilor să fie desființate, iar elevii să aibă acces la condiții normale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE