Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbarea de sex ar putea deveni mai ușoară pentru transsexuali și nonbinari în Germania. Ce prevede proiectul promovat de Guvern

Guvernul de la Berlin a aprobat miercuri o propunere pentru o nouă lege de autodeterminare care facilitează schimbarea legală a numelui și a sexului. Demersul a fost făcut ca urmare a solicitărilor comunității LGBTQ+ din Germania, relatează Euronews.com.

Lisa Paus, ministrul german al Familiei, a precizat că decizia reprezintă ”un moment important pentru persoanele transsexuale din Germania". Dacă va fi introdusă, reforma ar permite persoanelor trans, intersexuale și nonbinare din această țară să își schimbe numele și genul în birourile guvernamentale de evidență a populației, printr-o procedură simplă care implică depunerea unui formular de autodeclarare.

Legea în vigoare datează din anii '80 și prevede că persoanele care vor să-și schimbe numele și sexul trebuie să depună două evaluări psihologice, iar decizia finală este adoptată de o instanță care tratează cazul ca unul de boală.

"Orice persoană are dreptul ca statul să îi respecte identitatea de gen. Legea actuală hărțuiește persoanele transsexuale. Vrem să punem capăt acestei situații nedemne", a declarat ministrul Justiției, Marco Buschmann, potrivit sursei citate.

Ministrul german al Familiei susține că proiectul legislativ promovat de Guvernul federal ”va proteja minoritățile care au fost discriminate mult timp și reprezintă un progres socio-politic”

Cum ar urma să realizeze schimbarea de sex în cazul copiilor sub 14 ani în Germania

În cazul copiilor cu vârsta sub 14 ani, părinții vor avea responsabilitatea de a prezenta documentele relevante, în vreme ce minorii cu vârsta de peste 14 ani vor putea să prezinte singuri formularul, cu condiția să aibă acordul părinților.

Schimbarea va fi validată după o perioadă de trei luni, iar o cerere de schimbare a sexului va fi procesată doar după un an, pentru a "garanta seriozitatea solicitării”, prevede textul de lege.

Propunerea legislativă a Guvernului condus de Olaf Scholz a stârnit controverse, în condițiile în care Opoziția și unele grupuri femininste și-au exprimat nemulțumirile pe această temă.

"Însuși numele legii privind autodeterminarea sugerează că cineva ar trebui să își aleagă liber identitatea sexuală. Pentru majoritatea populației, această identitate nu este pusă sub semnul întrebării", au declarat politicienii din partidul conservator CDU-CSU, care au acuzat coaliția guvernamentală că merge "prea departe în abordarea sa extremă și radicală".

Proiectul de "lege privind autodeterminarea", unul dintre prioritățile Guvernului de coaliție al cancelarului Olaf Scholz, nu a fost încă supus aprobării Parlamentului.

Dacă va fi adoptată, legea va permite Germaniei să se alăture câtorva țări din Europa care au adoptat deja principiul juridic al autodeterminării, printre care Belgia, Spania, Irlanda, Luxemburg și Danemarca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE