Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scenariu privind aderarea României la Schengen: dacă Olanda se abține, iar votul este unanim, primim acceptul

Profesorul universitar Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului de Cooperări Internaționale, a comentat, joi, în direct la Euronews România, decizia Parlamentului olandez privind aderarea României la Schengen. Analistul politic a apreciat că „a fost o mișcare destul de inteligentă a premierului Olandei care a securizat varianta de vot - abținere în cadrul Consiliului UE”.

Procedura tehnică de vot în Consiliul UE, care poate fi consultată aici, conține o prevedere-cheie, în special în situația României și în lumina rezoluției din Parlamentul Olandez.

În caz de vot în unanimitate, abținerea (n.r. unei țări de la a vota) nu poate împiedica luarea deciziei.

Sergiu Mișcoiu, care este profesor de Științe Politice la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a explicat că „în Olanda există o cultură a exigenței privind statul de drept, democrația și drepturile omului care sunt superioare în mare parte tuturor celorlalte state pe care le cunoaștem în UE”.

„Există o serie de rațiuni care țin de politica internă din Olanda. Și în Olanda ca în alte state există o luptă pentru putere, un discurs eurosceptic în creștere.

România, Bulgaria și aderarea la Schengen sunt victime colaterale ale unui joc politic”, a explicat prof. Mișcoiu.

Întrebat despre decizia Țărilor de Jos de a nu trimite experți în România pentru a verifica întrunirea condițiilor de aderare la Schengen, Sergiu Mișcoiu a afirmat că „Olanda, ca și alte state din UE, sunt la fel de încrezătoare în experții evaluatori din UE, așa cum sunt în experții lor proprii”.

Profesorul de științe politice a analizat și votul Parlamentului olandez care s-a pronunțat împotriva aderării României la spațiul Schengen.

„Votul pe care l-am văzut este un vot care spune în mod foarte clar că Olanda nu va vota în favoarea aderării României la spațiul Schengen. În schimb, nu este un vot care să spună că Olanda trebuie să voteze împotriva aderării la spațiul Schengen și aici a fost o mișcare destul de inteligentă a premierului Olandei care a securizat varianta de vot - abținere în cadrul Consiliului UE.

E una dintre cele mai probabile variante de luat în calcul. Cred că Olanda se va abține, cel puțin asta este prognoza pe care o fac eu în momentul de față”, a concluzionat directorul Centrului de Cooperare Internațională de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE