Sunt proteste într-o comună din județul Dâmbovița după ce autoritățile au interzis folosirea apei din râu pentru irigarea culturilor. Fermierii se plâng că sunt controlați și amendați de cei de la Apele Române și de Poliție. Însuși ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a dus astăzi la Lungulețu pentru a media conflictul.
Discuție între ministrul Agriculturii și fermieri
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Ascultați, domnule, ascultați, avem soluții.
Fermier: Dați în scris la Primărie că nu se plătește apa. Și lăsați oamenii să scoată apa.
Florin Barbu: Aveți răbdare. Nu încercați cu lugu, lugu.
- Ministrul Agriculturii, despre subvențiile pentru stuful din Deltă: "Președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, spunea că e aurul verde"
- Ministrul Agriculturii, reacție în scandalul „puilor vopsiţi”: Fermierii români produc pui de calitate, iar 40% din carne se duce în Franţa, ceea ce înseamnă că e de calitate
- Acciza folosită în agricultură, subvenționată până în 2026. Florin Barbu: ”Să scoatem toate societățile fermierilor din dificultate”
Fermierii au profitat de prezența ministrului ca să își strige nemulțumirea.
Fermier: „Noi vrem un lucru. Să ne lăsați să irigăm fără să ne luați taxe, fără să ne băgați în asociații. Cum ați găsit soluția?
Florin Barbu: Oameni buni…
Fermier: Vorbe. Ne-am săturat de vorbe.
Fermier: După fața dumneavoastră se vede cât de parșiv sunteți.
Florin Barbu: Eu parșiv?
Femeie: „Apa este de la Dumnezeu, apa nu are de ce să fie o proprietate a statului și oamenii să fie băgați la pușcărie pentru că folosesc apa care e de la Dumnezeu.
Florin Barbu: Nu băgăm pe nimeni la pușcărie.
Sătenii din Lungulețu susțin că un fermier a fost ridicat de polițiști pentru că își uda cultura de varză cu apă din Dâmbovița. Primarul îi contrazice.
„Domnul fermier nu a avut niciun act la el și a venit la Primărie (n.r. pentru identificare) cu mașina de Poliție. Asta nu înseamnă că l-au arestat”, a declarat George Duțu – primarul comunei Lungulețu, pentru Agro Tv.
Fostul ministru de Externe, Titus Corlățean, care este în prezent senator de Dâmbovița, susține că protestul este alimentat în scop politic.
„Vajnici "apărători" ai gliei strămoșești, apă, aer, energie și toate cele, au purces la politizarea situației de la Lungulețu. Nu au soluții la problemă, dar pun paie pe foc”, a scris Corlățean, pe Facebook.