Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandal de spionaj la Chișinău. Ambasadorul Federației Ruse a fost chemat la Ministerul de Externe pentru explicații

Un nou scandal diplomatic la Chișinău. Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova este chemat la Ministerul de Externe pentru a oferi explicații, după ce o investigație jurnalistică a arătat că reprezentanța diplomatică ar dispune de echipament performant de spionaj și interceptare.

Scandalul a ajuns și în atenția președintelui Maia Sandu. Ambasada rusă nu a comentat, deocamdată, informațiile apărute în presă.

Jurnaliștii de la Chișinău au numărat cel puțin 28 de antene pe acoperișul Ambasadei Ruse, inclusiv containere cu echipamente, care potrivit lor, sunt capabile să intercepteze comunicații telefonice prin satelit, comunicații aeronautice, maritime, militare și ale poliției. Numărul antenelor de pe Ambasada rusă de la Chișinău ar fi mai mare chiar decât pe reprezentanța diplomatică a Moscovei de la Bruxelles, unde se află importante sedii ale Uniunii Europene și NATO.

Călin Jucovschi, jurnalist Jurnal TV, Chișinău: Am numărat cel puțin 28 de antene fixate pe aceste două clădiri pe care le puteți vedea în spatele meu. Și asta este doar ceea ce se poate vedea cu ochiul liber. Cele mai multe - 13, sunt antene parabolice. Este și o serie de echipamente de frecvență înaltă, foarte înaltă sau ultra-înaltă, care conectate la tehnică specială sunt capabile, potrivit specialiștilor, să intercepteze conversațiile de pe telefoanele mobile, datele wi-fi și comunicațiile la distanță lungă. Și toate aceste tehnologii sunt conectate în nemijlocită apropiere de cele mai importante instituții ale statului.

Specialiștii de la Chișinău spun că, în funcție de sistemele la care sunt conectate, antenele pot fi folosite în scopuri militare.

Iuri Sainsus, inginer în radiocomunicații: Antena este doar un instrument. Informația este emisă și primită de alt aparataj care se află în interiorul clădirii.

Oleg Păduraru, expert în tehnologii informaționale: Acesta primește semnale, le captează și ulterior are posibilitatea de a le modifica și de ale trimite către receptor cu semnal modificat. Toate tipurile de semnale, începând cu semnale radio, TV, semnalele rețelelor mobile pot fi interceptate, semnalele de satelit, comunicațiile prin satelit, internet prin satelit.

Președintele Maia Sandu a reacționat la investigația jurnaliștilor și a spus că serviciile moldovene specializate “cunosc aceste informații și, la momentul potrivit, vor veni cu mai multe detalii, inclusiv cu soluții".

Ministerul de Externe vorbește de sfidarea suveranității Republicii Moldova.

Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al Ministerului moldovean de externe: MAIE, în strânsă coordonare cu alte instituții competente analizează natura și amploarea acestor acțiuni de spionaj. Considerăm absolut inacceptabile orice acțiuni de spionaj și ingerințe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului nostru.

Autoritățile de la Chișinău au acuzat Rusia în repetate rânduri că desfășoară un război hibrid împotriva Chișinăului cu scopul de a împiedica integrarea euro-atlantică a țării și a o menține în spațiul de influență al Rusiei.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE