Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SBU: Un polonez s-a oferit să-l asasineze pe Zelenski în timpul unei vizite în Polonia

Un cetățean polonez a fost reținut de autoritățile din țara sa după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că el s-a oferit să îl lichideze pe președintele Volodimir Zelenski. Asasinatul ar fi urmat să aibă loc în timpul unei vizite a lui Zelenski în Polonia.

Parchetul General din Ucraina i-a notificat pe polonezi. Operațiunea a fost una comună desfășurată de serviciile ucrainene și cele poloneze, după cum a declarat SBU.

Un polonez s-a oferit să-l asasineze pe Zelenski în timpul unei vizite în Polonia

Cetățeanul respectiv este acuzat că "lucra pentru serviciile de informații străine", dar că ideea a fost "din proprie inițiativă".

El a vrut să spioneze securitatea de pe aeroportul Rzeszow-Jasionka, pentru a ajuta serviciile ruse de informații să îl ucidă pe Zelenski. Acel aeroport din sud-estul Poloniei, de lângă granița cu Ucraina, este sub controlul trupelor americane și este "poarta de intrare" pentru aprovizionarea militară și umanitară internațională către Ucraina. SBU nu precizează dacă rușii "au primit oferta".

"Acest caz este încă o dovadă că Rusia este o amenințare nu numai pentru Ucraina și ucraineni, ci și pentru întreaga lume liberă. Regimul criminal al Kremlinului încearcă în mod constant să submineze securitatea europeană și globală", a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, citat de Kyiv Independent.

Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la opt ani de închisoare, se arată în comunicat.

În ceea ce îi privește pe ucraineni, ei au anunțat că ar fi dispuși să-l lichideze pe Vladimir Putin, având în vedere că rușii au avut mai multe tentative de asasinat asupra lui Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE