Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șapte persoane arestate în Germania pentru că ar fi finanțat gruparea teroristă Stat Islamic

Șapte persoane suspectate că au oferit sprijin financiar grupării Stat Islamic în Siria au fost arestate în Germania, a anunțat astăzi Parchetul federal. Cele șapte persoane, patru femei și trei bărbați de naționalitate germană, kosovară și marocană, au fost reținute în mai multe regiuni din vestul Germaniei, potrivit Parchetului, relateză Euronews.com.

De asemenea, au fost efectuate percheziții la 19 proprietăți din Germania și la una din Olanda. Cei arestați fac parte dintr-o rețea care operează prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram, au precizat procurorii.

"În rețea erau implicați intermediari financiari, care colectau fonduri și puneau la dispoziție conturi sau cutii de donații digitale", au susținut aceștia. "Acestea erau apoi folosite pentru a transfera fondurile colectate către membrii SI din Siria sau către intermediari numiți de aceștia".

"Plățile au servit la întărirea SI. Banii au fost folosiți în special pentru a îmbunătăți situația aprovizionării membrilor organizației încarcerați în taberele din nordul Siriei de la Al-Hol și Roj."

În total, au fost transferați cel puțin 65.000 de euro, au declarat procurorii. O mare parte din această sumă a fost folosită "pentru a îmbunătăți aprovizionarea persoanelor deținute". Cu toate acestea, ei au mai susținut că "în unele cazuri, banii au fost folosiți pentru a le permite deținuților să evadeze sau să se strecoare ilegal din tabere".

Lupta împotriva grupării teroriste

Tabăra de la Al-Hol a fost folosită timp de mai mulți ani pentru a găzdui zeci de mii de persoane din zonele recuperate de la SI de către Forțele Democratice Siriene, o coaliție de grupuri armate care luptă atât împotriva grupării teroriste, cât și împotriva guvernului sirian al lui Bashar al-Assad.

În tabără se află zeci de refugiați și cetățeni strămutați din Siria și Irak, dar a fost folosită pentru a interoga în masă persoane suspectate de implicare în activități teroriste. Se estimează că 11.000 dintre cele aproximativ 57.000 de persoane sunt cetățeni străini.

Potrivit organizației Médecins Sans Frontières, condițiile din tabără sunt îngrozitoare datorită supraaglomerării și relelor tratamente aplicate persoanelor, ceea ce ar putea încălca dreptul internațional.

Suspecții arestați de autoritățile din Europa vor fi acum aduși în fața unui judecător în vederea unei posibile detenții preventive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE