Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Săptămâna modei la Moscova, un eveniment exclusiv rusesc

Este aglomerație de creatori de modă în capitala Rusiei în aceste zile. Săptămâna Modei atrage la Moscova sute de designeri și fotomodele, care vor lua parte la 100 de prezentări. Toată lumea a remarcat însă că este un eveniment exclusiv rusesc, fără nici un creator de modă de peste hotare.

La mai puțin de patru luni după ce au fost impuse sancțiuni ample și sute de companii străine s-au retras din Rusia, mărcile de îmbrăcăminte populare, atât de lux, cât și cele cu prețuri accesibile, au devenit de negăsit pentru mulți ruși.

Oficialii susțin că situația deschide noi oportunități pentru antreprenorii ruși, dar designerii de modă sunt mult mai sceptici.

Creatorii nu mai găsesc materiale de import

„Colecțiile noastre sunt realizate în întregime cu materiale străine, nu există nimic rusesc în afară de echipă. Orice altceva, de la materiale până la orice nasture, orice garnitură, mașini de cusut, nu există nimic din ceea ce producem în țara noastră,” a declarat Olesya Shipovskaya, creatoare de modă.

Cu toate acestea, există încă modalități de a primi țesături străine care nu pot fi importate direct din cauza sancțiunilor, spune Yulia Skalatskaya, care și-a prezentat noua colecție marți. Vânzările brandului ei de îmbrăcăminte au crescut recent, așa că este optimistă în ceea ce privește viitorul.

„Lucrez doar cu țesături italiene, folosim doar mătase și lână pentru creații. Desigur, mi-e mult mai greu acum să călătoresc în Italia. Dar cu siguranță există soluții, există o modalitate de a obține țesăturile aici,” a declarat Yulia Skalatskaya, creatoare de modă.

De când a început războiul din Ucraina, și marile firme de modă și îmbrăcăminte au plecat din Rusia. Conglomeratul francez LVMH a închis temporar 124 de magazine în Rusia, în timp ce continuă să plătească cei 3.500 de angajați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE