Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Săptămâna în care Europa votează. 370 de milioane de cetățeni sunt așteptați la urne. Unde votează românii care nu sunt în țară

Cei peste 370 de milioane de cetățeni europeni cu drept de vot sunt așteptați, săptămâna aceasta, la urne, pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European.

Săptămâna în care Europa votează

Țările de jos (Olanda) dau startul alegerilor europarlamentare joi, pe 6 iunie, iar majoritatea țărilor membre, inclusiv România, organizează scrutine duminică, 9 iunie. 720 de politicieni, cu 15 mai mulți decât în mandatul anterior, vor ajunge în viitorul Parlament European.

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: "Primii europeni așteptați la urne sunt olandezii. Ei vor alege 31 de deputați în Parlamentul European, în 2024, cu 5 mai mulți decât la alegerile din urmă cu 5 ani. Țările de Jos primesc acum mai multe locuri în legislativul comunitar, ca urmare a ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, precum și a creșterii populației.

Următorii chemați la vot sunt cetățenii din Irlanda, vineri, pe 7 iunie, şi cei din Letonia, Malta şi Slovacia, unde se va vota sâmbătă, pe 8 iunie. În Cehia, urnele vor fi deschise vineri şi sâmbătă, în timp ce în Italia se va vota sâmbătă şi duminică. Celelalte 20 de ţări ale Uniunii, între care și România, vor organiza alegerile europene duminică, pe 9 iunie.

Alegătorii din țările membre ale Uniunii trimit în legislativul comunitar un număr diferit de europarlamentari. Cei mai mulți vor fi din Germania - 96 de reprezentați, care de altfel este și numărul maxim de aleși care pot veni dintr-o singură țară. De cealaltă parte, Malta trimite doar 6 reprezentanți în Parlament, în timp ce România rămâne cu 33 de europarlamentari.

Românii care în ziua alegerilor nu sunt în țară vor putea să voteze la orice secție deschisă de autoritățile noastre. În străinătate vor fi 915 puncte de votare, cele mai multe deschise vreodată. 148 de secții vor fi organizate în Italia, 146 în Spania, iar în Marea Britanie vor fi 103 secții. Pentru a putea vota într-una din ele, alegătorii din Diaspora au nevoie de buletin sau pașaport.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Calendarul alegerilor din România în 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE