Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șantiere abandonate pe litoral. De ce nu au fost finalizate lucrările la Teatrul de Vară din Mamaia și la Delfinariu

Situație absurdă la Constanța, unde mai multe obiective turistice sunt părăsite, în lipsa constructorilor dispuși să înceapă lucrările. Nu există interes din partea firmelor de specialitate susțin autoritățile care de ani de zile stau cu banii blocați și cu șantiere în paragină. Două dintre cele mai elocvente exemple sunt Teatrul de Vară din Mamaia și Delfinariul din Constanța care de 4 ani așteaptă un nou bazin pentru simpaticii delfini.

O groapă imensă săpată în urmă cu 4 ani chiar în mijlocului Complexului Muzeal de Științe ale naturii din Constanța este acum părăsită, plină cu apă murdară. Un adevărat focar de infecție și o pată neagră în fața turiștilor care vizitează locul. Ar fi trebuit să fie un bazin pentru delfini, unde ar fi fost create condiții din mediul lor natural. Proiectul, în valoare de 5 milioane de euro, era finanțat în proporție de 70% din fonduri europene însă contractul a fost reziliat, pentru că, spun autoritățile județene, firma care a câștigat licitația nu și-a îndeplinit termenele, iar banii au fost pierduți.

Ioan Mihai Nache – directorul Complexului Delfinariu Constanța: Fac solicitare încă o dată către toți constructorii, știu că în Constanța sunt constructori serioși, în România sunt constructori serioși care ar putea să facă această lucrare. Acest proiect ne-ar ajuta ca județ, ca instituție, ca imagine cu care ne prezentăm mai departe.

14 milioane de lei sunt alocați acum pentru continuarea lucrărilor la noul bazin, însă până acum, niciun constructor nu s-a arătat interesat de proiect.

Petre Enciu - vicepreședintele Consiliului Județean Constanța: Am purtat corespondențe cu ISC, cu casa socială a constructorilor, avem o listă de peste 20 de companii care ar fi putut realiza o astfel de lucrare știm cu toții că dezvoltatorii imobiliari au tot construit în Constanța, nu cred că ar fi o problemă să construiești așa ceva, avem un proiect tehnic și, cu toate astea, nimeni nu este interesat.

Răzvan Niculescu – proiectant Delfinariu: Eu ca proiectant nu m-am mai întâlnit cu situația asta, singura mea explicație este că această lucrare este de nișă, este o lucrare unică în România și le este teamă. Nu sunt oameni specializați în așa ceva în România, fiind singurul și unicul delfinariu cred că din Europa de Est încoace, sunt foarte puțini, deci trebuie să vină cineva de afară cu experiență, le este teamă, nu au specialiști.

Absurdul situației se răsfrânge însă asupra vizitatorilor. Dar și asupra celor 6 delfini care se înghesuie acum în bazinul actual.

Autoritățile județene se tem că în lipsa muncitorilor vor fi nevoite să astupe această groapă și să renunțe la proiectul noului bazin pentru a nu crea disconfort turiștilor care vin să viziteze rezervația.

Teatrul de vară lăsat în paragină

O situație similară găsim și în Mamaia, unde teatrul de vară lăsat în paragină de aproape un deceniu, tot așteaptă să fie reparat. 4 licitații au fost organizate până acum, însă, nici aici, nicio firma de construcții nu s-a prezentat cu o ofertă.

Din păcate, nici în acest an, turiștii care vor veni să viziteze stațiunea Mamaia nu vor avea ocazia să urmărească spectacole în celebrul Teatru de Vară. Locul a ajuns o dărăpănătură și, cel mai probabil, așa va rămâne până când va fi găsită o firmă interesată să preia lucrările.

Nu se știe exact cum și mai ales când vor fi rezolvate aceste probleme care aruncă o pată neagră asupra turismului de pe litoral. Autoritățile susțin că tot ce pot face este să organizeze în continuare licitații pentru atribuirea contractelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE