Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sanna Marin, învinsă în alegerile parlamentare din Finlanda. Cine este liderul conservator care ar putea fi noul premier

Sanna Marin, șefa Executivului finlandez, a pierdut lupta pentru a rămâne la putere, după ce Partidul Social Democrat (SDP), pe care-l conduce, s-a clasat pe a treia poziție în cadrul alegerilor parlamentare din Finlanda, relatează The Guardian.

După numărarea tuturor buletinelor de vot duminică, partidul Coaliției Naționale (NCP) a câștigat 20,8% din voturi, în vreme ce formațiunea populistă Partidul Finlandezilor a obținut un scor de 20,1%. În schimb, SDP, partidul condus de premierul Sanna Marin, a reușit să obțină doar 19,9% dintre sufragii. Prezența la vot a fost de 71,9%.

Sanna Marin, înfrângere la alegerile legislative. ”Democrația și-a spus cuvântul”

Sanna Marin i-a felicitat pe câștigătorii alegerilor în timpul discursului său, însă a lăudat îmbunătățirea cotei partidului său și a numărului estimat de parlamentari.

”Este o realizare foarte bună, chiar dacă nu am terminat pe primul loc astăzi", a declarat ea în fața susținătorilor din Helsinki.

”Democrația și-a spus cuvântul, poporul finlandez a votat, iar sărbătorirea democrației este întotdeauna un lucru minunat. Avem motive întemeiate să ne bucurăm de acest rezultat”, a adăugat ea.

În schimb, Petteri Orpo, liderul NCP, a declarat că rezultatul alegerilor parlamentare reprezintă ”o mare victorie, un mandat puternic în favoarea politicilor noastre”, adăugat că partidul său ar urma să poarte negocieri pentru formarea unei coaliții.

De asemenea, Riikka Purra, șefa Partidului Finlandezilor, a precizat că rezultatul scrutinului este unul „excelent”.

În vârstă de 53 de ani, Petteri Orpo, fost ministru de Finanțe, a anunțat că țara nordică va fi solidară în continuare cu Ucraina.

"În primul rând pentru Ucraina: suntem alături de voi", a declarat Orpo pentru Associated Press.

"Nu putem accepta acest război teribil. Și vom face tot ce este necesar pentru a ajuta Ucraina, poporul ucrainean, pentru că ei luptă pentru noi. Acest lucru este clar.

Iar mesajul pentru (președintele rus Vladimir) Putin este: plecați din Ucraina, pentru că veți pierde", a mai spus Orpo.

Finlanda, care are o graniță de aproape 1.400 de kilometri cu Rusia, a depășit ultimele obstacole pentru a deveni membră a NATO la începutul săptămânii, după ce Turcia și Ungaria, membre ale Alianței, au aprobat cererea de aderare a țării.

Sanna Marin, cea mai tânără șefă de guvern din lume

Sanna Marin (37 de ani) a devenit cea mai tânără șefă de Guvern din lume, după ce a preluat conducerea SDP în 2019. Ea a gestionat țara eficient în perioada pandemiei COVID-19 și a făcut demersuri în vederea aderării la NATO, notează The Guardian.

Determinarea de a se bucura de o viață socială a făcut-o să ajungă pe prima pagină a ziarelor. Fanii au considerat-o drept o stea în ascensiune a centrului-stânga și un model pentru o nouă generație de lidere. În schimb, criticii au remarcat că, uneori, comportamentul ei a fost nepotrivit pentru funcția sa.

Sanna Marin a fost nevoită să își ceară scuze și a fost supusă unui test antidrog în 2022, însă ea și-a apărat dreptul de a petrece, după ce în spațiul public au apărut fotografii și înregistrări video în care ea bea și dansa cu prietenii.

În Finlanda, partidul care a obținut cele mai multe voturi are, în mod tradițional, prima șansă de a forma o coaliție, ceea ce înseamnă că mandatul de patru ani al lui Marin ca prim-ministru s-a încheiat, cu toate că SDP ar putea face parte din noua coaliție.

NCP a obținut 48 de locuri în parlamentul de 200 de locuri al Finlandei, cu 10 mai multe decât în Legislativul precedent, în timp ce Partidul Finlandezilor au obținut 46 - o creștere de șapte deputați - și SDP 43, cu trei locuri mai mult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE