Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii au lansat 250 de bombe ghidate, cu planare, în 48 de ore. Singura soluție pentru a opri astfel de proiectile silențioase

Rușii au cucerit localitatea strategică Avdiivka și i-au forțat pe ucraineni să se retragă, după niște eforturi consistente, în care infanteria a fost susținută de aviație. Iar metoda la care au apelat sunt bombele ghidate, cu planare. Practic sunt niște bombe KAB și FAB, care au fost modificate și au fost prevăzute cu un fel de deflectoare de aer și cu ghidaj prin satelit.

Avioanele rusești Suhoi pot lansa cel puțin câte două astfel de bombe de la distanțe de 40 de kilometri, iar în interval de 48 de ore, au lansat 250. Aceste lovituri au menirea de a face distrugeri foarte mari și sunt foarte greu de a fi doborâte.

Bombele KAB și FAB sunt cu planare și sunt ghidate prin satelit

Institutul Pentru Studiul Războiului susține că rușii au în jur de 1.000 de avioane de luptă multirol, însemnănd avioane de vânătoare și bombardiere, iar asta înseamnă de 10 ori mai multe decât ale ucrainenilor.

Dacă până acum, superioritatea aeriană nu i-a ajutat pe ruși, pentru că ucrainenii au contrabalansat, în special, prin sistemele de apărare Patriot, acum nu mai este posibil într-o atât de mare măsură. Iar motivul este cel al lipsei de muniție pentru Patriot.

A fost prima dată, în cei aproape doi ani de război, când Rusia reușește să-și pună în valoare decisiv forțele aeriene, pentru a le da o mână de ajutor celor de la sol. Iar faptul că ucrainenii au rămas fără muniție este și din cauză că americanii au blocat ajutoarele pe care trebuiau să le trimită, pentru că republicanii din Congres se opun.

Totuși, ucrainenii au reușit să doboare unele dintre aceste avioane, dar mult mai puține decât de obicei, din cauza lipsei de muniție. Conform Forbes, trei avioane Suhoi au fost doborâte de cele trei sisteme de apărare Patriot aflate lângă Avdiivka. Duminică a fost doborât al patrulea avion, dar bilanțul ar putea să fi fost mai mare între timp. Numai că lipsa muniției îi face pe ucraineni să piardă teren și resurse.

Însă acest aspect ar putea să se schimbe curând. Deja se discută despre sosirea primelor avioane de luptă F-16 în următoarele săptămâni sau luni. Numai că aceste avioane moderne vor avea mult de lucru pentru a trece de sisteme rusești de apărare aeriană.

Pe lângă aceste avioane F-16, cheia ca ucrainenii să reziste și eventual să recucerească unele localități este să primească muniție. Iar soluția cea mai bună de a se apăra de aviația rusă rămâne sistemul Patriot. Aceasta este cea mai eficientă armă. Dacă sistemele Patriot vor lipsi în continuare, Institutul pentru Studiul Războiului anticipează că rușii vor aplica în continuare aceeași tactică, cea de a lansa bombe ghidate, cu planare.

Aceste bombe KAB sunt silențioase și provoacă pagube uriașe. Un militar din Brigada de Asalt 3 a spus, citat de Forbes, că "aceste bombe distrug complet orice poziție. Toate clădirile și structurile se transformă pur și simplu în gropi după o singură bombă KAB".

La începutul războiului, rușii riscau mult dacă zburau prea aproape de linia frontului, pentru că nu aveau nici muniție cu rază lungă de acțiune și nici nu era de precizie prea mare. Astfel, ei nu puteau să sprijine din aer forțele de la sol. De atunci până acum, ucrainenii au neutralizat, în mare măsură, avantajul numeric aerian al rușilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE