Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia amenință că utilizarea avioanelor de luptă F-16 de pe teritoriul României va fi considerată drept implicare în război

Un reprezentant al Ministerului rus de externe a avertizat că utilizarea avioanelor de luptă F-16 de pe teritoriul țării noastre va fi considerată drept implicare în războiul din Ucraina.

Rusia spune că va riposta dacă avioanele F-16 vor fi folosite de pe teritoriul României

Șeful delegației ruse la OSCE a spus că se discută tot mai mult că, în condițiile în care infrastructura aerodromurilor din Ucraina va fi avariată semnificativ, piloții ucraineni care operează avioane F-16 ar putea decola de pe baze aeriene din state NATO, inclusiv România. Moscova a avertizat că va riposta.

Discursul a fost publicat pe site-ul ministerului rus de externe și preluat de Ambasada Rusiei la București. Astfel de avertizări au fost lansate anterior și de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova. Și nu e prima dată când Zaharova lansează amenințări la adresa unor state NATO deși ele nu sunt întotdeauna întemeiate.

Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la OSCE pentru securitatea militară și controlul armelor: "În condițiile unei distrugeri semnificative a structurii aerodromurilor ucrainene, avioanele de luptă tactice F-16 transferate forțelor armate ucrainene pot efectua ieșiri din bazele aeriene din Polonia, România și Slovacia. Avertizăm cu tărie că utilizarea acestor avioane de luptă de pe teritoriul acestor state membre NATO va fi considerată de Moscova ca o participare a acestora la conflictul din Ucraina și va forța Rusia să riposteze".

Avioanele de luptă F16, care acum sunt și în dotarea Armatei Române, sunt destinate la ora actuală misiunii NATO de poliție aeriană. Totodată, luna trecută, la Baza Aeriană 86 Fetești a fost inaugurat un centru european de instruire pentru pilotarea F-16. Acolo vor fi pregătiți piloți români sau din aviaţii aliate şi partenere, inclusiv din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE