Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia sugerează că draftul tratatului de pace din 2022 ar putea sta la baza discuțiilor actuale cu Ucraina

Ucrainenii rezistă cu greu asaltului Rusiei, în condițiile în care ajutoarele din partea Occidentului continuă să întârzie. În aceste condiții, unii specialiști spun că ar fi mai bine ca ucrainenii să accepte un tratat de pace, în situația actuală de pe front, ceea ce ar înseamna ca Ucraina să piardă acele regiuni anexate de ruși în toamna lui 2022.

Pacea în Ucraina, pe baza draftului din 2022?

Între timp, Kremlinul sugerează că încetarea focului ar putea fi luată în calcul dacă ar avea la bază chiar acel draft de tratat de pace din martie 2022 și care ar putea servi drept punct de plecare. Este vorba despre negocierile dintre reprezentanții ucraineni și ruși, de la Istanbul, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Totul vine pe fondul vizitei lui Zelenski la summitul din Elveția, care va avea loc în iunie, pentru discuții pe marginea unei variante de pace, eveniment la care Moscova refuză să participe, dar despre care Putin spune că nu a primit nicio invitație.

În același timp, Peskov a menționat că posibilele discuții viitoare ar trebui "să țină cont de noile realități", cu referire clară la anexarea celor patru regiuni ucrainene: Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie.

"De obicei, discuțiile trebuie să se bazeze pe ceva. În cazul nostru, discuțiile pot porni de la acel document pregătit în 2022, în Istanbul. Evident, de atunci au trecut doi ani și au intervenit multe schimbări. În constituția noastră au apărut noi subiecte care nu existau acum doi ani", a spus Peskov.

Ce prevedeau unele puncte din draftul de pace din martie 2022

Acordul eșuat la care face referire Dmitri Peskov prevedea clauze care cereau Kievului să adopte un statut de neutralitate geopolitică și să-și limiteze capacitățile militare. Volodimir Zelenski nu a fost niciodată de acord cu aceste solicitări ale Rusiei.

În septembrie 2022, Rusia a anexat cele patru regiuni ucrainene, într-o mișcare pe care Kievul și aliații săi occidentali au respins-o ca fiind ilegală, dacă avem în vedere că așa-zisele referendumuri s-au făcut "din ușă în ușă" și sub amenințarea armei.

Declarația Kremlinului vine și după ce publicația independentă rusă Novaya Gazeta a scris că Turcia pregătește un nou plan pentru o încheiere pașnică a războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei: "Ei vor să rezume, să lustruiască cele zece puncte de bază ale formulei de pace a lui Zelenski și, după asta, să le prezinte Rusiei. Pentru orice observator politic normal, e clar că acesta este un drum spre nicăieri, ca să mă exprim cu blândețe."

Și Ucraina a propus, în 2022, un plan de pace. Kievul cerea Moscovei să retragă toate trupele ruse de pe teritoriul ucrainean și să restabilească frontierele recunoscute internațional. Adică Rusia ar trebui să plece din regiunile anexate ilegal. Evident că Rusia a respins formula de pace a președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a cerut în plus Moscovei să plătească despăgubiri Ucrainei și să se confrunte cu un tribunal internațional pentru acțiunea sa.

"Pentru că discuțiile referitor la încetarea războiului sunt departe de final, Occidentul trebuie să susțină în continuare soldații ucraineni. Să pledezi pentru ajutorarea Ucrainei înseamnă să pledezi pentru securitatea noastră, a fiecărei țări din regiune", spune Volodimir Zelenski. El le-a mulțumit celor care folosesc toate mijloacele diplomatice pentru a obține sprijin militar pentru Ucraina.

Același mesaj l-a transmis și primarul Kievului, Vitali Klitschko: "Vă apărăm și pe voi. Ce se întâmplă acum nu e război, e terorism”.

Guvernul Elveției a declarat că va găzdui o conferință internațională la nivel înalt, în iunie, pentru a trasa o cale către pace în Ucraina. De asemenea, elvețienii și-au exprimat speranța că Rusia s-ar putea alătura într-o bună zi procesului de pace.

Însă Putin a declarat că Rusia nu a fost invitată să se alăture discuțiilor din iunie și a subliniat, în același timp, că este recunoscător Elveției, dar că un proces de pace nu poate avea loc fără Rusia.

"Nu ne invită acolo. Mai mult, ei cred că nu avem nimic de făcut acolo, dar în același timp, spun că este imposibil să decidă ceva fără noi. Ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist", a spus Putin.

În timpul întâlnirii de joi cu președintele belarus Alexander Lukașenko, la Moscova, Putin a spus că Rusia este deschisă la negocieri, dar că nu va accepta niciodată "nicio formulă care nu are nimic de-a face cu realitatea".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE