Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vasile Dîncu: Rusia nu e capabilă să înceapă o bătălie cu NATO, însă România trebuie să fie pregătită pentru orice

Rusia nu este capabilă să înceapă o bătălie cu NATO, a declarat fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, la Euronews România. Dar, în contextul războiului de la graniță, declanșat acum aproape doi ani, România are nevoie, pentru orice eventualitate, de propriul sistem de defensivă, ca să poată reacționa rapid, până la sosirea mai multor forțe NATO, a mai spus Vasile Dîncu în emisiunea Vocile care contează.

România, între război și garanții de securitate. Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării: „Până te apără cel de departe, tu trebuie să reziști aici”

Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării: „(Trebuie) Să ne pregătim, pentru orice eventualitate, pentru că, în momentul acesta, exact cum a spus premierul sau ministrul Angel Tîlvăr, noi avem garanții de securitate. Există pentru fiecare regiune si microregiune din România un plan la nivelul  NATO de apărare. Avem aproape 10.000, urmează să aveam aproape 10.000 de soldați străini pe teritoriul nostru, dar noi avem nevoie de propeiul nostru sistem de apărare pentru că până te apără cel de departe, tu trebuie să reziști aici dacă va fi cazul. Noi spunem așa, în mod rațional, nu este cazul, pentru că în momentul acesta nici Rusia nu e capabilă să facă nebunia de a începe o bătălie cu NATO”.

Ce spune Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, despre nevoia unui serviciu militar obligatoriu în România

Armata României se confruntă cu tot mai multe plecări din sistem. Șapte mii de militari au ieșit anul trecut din Armată, susține Ministrul Apărării. Vorbim atât despre demisii, cât și despre pensionări.

Într-un interviu acordat Euronews România, ministrul Angel Tîlvăr a vorbit despre modificarea legii care prevede îndeplinirea serviciului militar. Și asta în contextul în care, șeful armatei a spus că e nevoie ca femeile și bărbații de până în 35 de ani să învețe să tragă cu arma, în cazul în care războiul din Ucraina se extinde.

Este nevoie de serviciu militar obligatoriu în România?

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: În primul rând, vreau să vă spun de la început, pentru că știu că au fost discuții în spațiul public și este normal să fie, e o perioadă în care lucrurile care țin de armată și de situația de securitate din proximitate generează astfel de preocupări din partea oamenilor. Vreau să vă spun că serviciul militar obligatoriu este exclus, cel puțin în perioada mandatului meu, exclud această posibilitate, deci, de la început să lămurim acest lucru, pentru că a apărut și această preocupare și această temere. Nu există la momentul acesta nicio discuție despre acest lucru”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE