Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia își retrage militarii din Herson. Anunțul făcut de Institutul pentru Studiul Războiului

Armata rusă și-a retras militarii din orașul Herson, anexat de Moscova, pe celălalt mal al râului Nipru, anticipând avansarea trupelor ucrainene, au anunțat duminică specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Pentru a tergiversa contraofensiva ucraineană odată cu retragerea militarilor săi, Rusia și-a cantonat soldații recent mobilizați și lipsiți de experiență pe câmpul de luptă, pe celălalt mal al râului, relatează The Associated Press. Mișcările de trupe au loc în condițiile în care Armata ucraineană a anunțat că forțele sale continuă contraofensiva în regiunile Herson și Zaporojie.

Sâmbătă, autoritățile proruse le-au cerut tuturor locuitorilor din Herson să părăsească de urgență orașul deoarece sunt așteptate atacuri ale trupelor ucrainene. Kirill Stremousov, un reprezentat al oficialilor proruși din Herson, a anunțat duminică faptul că peste 20.000 de civili au fost evacuați pe malul stâng al râului Nipru. Potrivit acestuia, forțele ucrainene au încercat să desfășoare contraofensiva pe malul drept, iar liniile de apărare ruse „au fost consolidate, iar situație este stabilă”.

Herson a fost capturat de militarii ruși încă din primele zile ale războiului din Ucraina, declanșat la ordinul președintelui Vladimir Putin. Orașul este capitala regiunii cu aceeași nume. De altfel, Herson este una dintre cele patru regiuni anexate ilegal în luna septembrie de Putin și în care a fost decretată legea marțială.

Militarii ucraineni au bombardat vineri pozițiile ruse din provincie, atacând cu precădere rutele de realimentare ale Kremlinului și pregătind ofensiva pentru recucerirea orașului.

Experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de reflecție cu sediul la Washington, au precizat că strategia de război aplicată recent în ultimele zile de Rusia a vizat atacarea centralelor electrice, pentru a decima dorința de luptă a ucrainenilor și pentru a forța Guvernul de la Kiev să aloce mai multe resurse pentru protejarea civililor și a infrastructurii energetice. ISW susține că este puțin probabil ca efortul rușilor să afecteze moralul ucrainenilor, însă acesta ar putea avea un impact economic semnificativ.

Armata ucraineană a anunțat duminică faptul că forțele ruse se află acum în defensivă, însă continuă atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene și asupra mai multor orașe din estul Donbasului.

În ultimele zile au avut loc atacuri asupra infrastructurii energetice critice din nouă regiuni ucrainene, din Odesa, în sud-vest, în Harkov, în nord-est, a precizat Statul Major ucrainean.

Între timp, forțele ucrainene au reluat contraofensiva în regiunile Herson și Zaporojie, prin bombardarea instalațiilor deținute de ruși, în special în orașul Nova Kakhovkan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE