Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia contestă pentru a treia oară acordul privind cerealele din Ucraina

Acordul care garantează exportul în condiții de siguranță al grâului ucrainean cu vaporul prin Marea Neagră este contestat de Rusia pentru a treia oară. Dacă nu va fi reînnoit până la 18 mai, acesta va reprezenta un risc semnificativ pentru securitatea alimentară în Orientul Mijlociu și în Africa Subsahariană.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina, o țară cunoscută ca fiind grânarul lumii pentru vasta sa producție de cereale, a provocat panică pe piețele globale. În urma invaziei din februarie anul trecut, prețurile cerealelor au crescut vertiginos la nivel mondial. În multe țări din Africa, care se bazează pe cereale importate din Ucraina, s-a vorbit despre o criză alimentară.

Chiar dacă prețul s-a stabilizat, acesta rămâne în continuare relativ ridicat, la aproximativ 250-300 de euro pe tonă. Un preț greu de plătit pentru țările care depind de importuri pentru securitatea lor alimentară.

Sébastien Abis, cercetător la Institutul Francez pentru Afaceri Internaționale și Strategice (IRIS) și autor al cărții "Geopolitica grâului", afirmă că Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Africa Subsahariană și Asia de Sud-Est reprezintă 70% din importurile mondiale de grâu în fiecare an.

"Dacă sunteți Algeria și Nigeria, aveți câștigul neașteptat de petrol care vă permite să cumpărați acest grâu la un preț puțin mai mare. Dar țări precum Tunisia, Mali sau Sudan, ca să luăm țări care sunt deosebit de instabile în prezent, au dificultăți în a plăti mai mult pentru acest grâu pe piața internațională", a spus el.

În Coasta de Fildeș, locuitorii din capitala comercială au de suferit, după cum explică un rezident local, Clement Aka: "Există mai multe produse alimentare la care prețurile au crescut. Toate acestea, sincer, sunt un pic complicate pentru țările africane".

Inițiativa ONU-Turcia

Situația s-a îmbunătățit de la punerea în aplicare, în luna iulie a anului trecut, a unei inițiative comune a Națiunilor Unite și a Turciei pentru a garanta trecerea în siguranță a navelor ucrainene de grâu prin Marea Neagră.

Dar acest echilibru relativ atârnă de un fir de ață. Tranzitul a fost deja pus sub semnul întrebării de două ori, în noiembrie și în martie. Și nu fără consecințe asupra prețului grâului.

"De fiecare dată când se discută dacă acordul va fi reînnoit sau nu, prețurile devin din nou volatile din punct de vedere politic, iar volatilitatea este rea pentru consumatori. Mai presus de toate, în țările sărace și în gospodăriile sărace", spune Marion Jansen, director al Direcției Comerț și Agricultură din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Iar acum, Rusia se folosește de acest acord ca o modalitate de a face presiuni asupra Occidentului pentru a ridica sancțiunile economice. Moscova spune că nu va semna acordul dacă cererile sale nu vor fi îndeplinite până la 18 mai.

"Acordul pachet a fost prelungit până la 18 mai pentru a încuraja ONU și pentru a rezolva cinci probleme sistematice care blochează exporturile agricole interne. exporturile rusești", spune ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite. Gennady Gatilov.

Tensiuni în Europa de Est

Cerealele Ucrainei nu sunt transportate doar pe cale navală. Uniunea Europeană și-a deschis drumurile, căile ferate și porturile pentru grâul ucrainean, iar în ultimul an, aproximativ 30 de milioane de tone de cereale au părăsit Ucraina pe cale terestră.

"Este o adevărată siguranță pentru Ucraina și, de asemenea, o siguranță pentru un anumit număr de țări cumpărătoare din lume că volumele pot trece prin Europa", spune Abis.

Dar acest lucru a provocat unele tensiuni cu fermierii din Europa de Est, care se plâng că a creat o supraofertă de cereale pe piața lor.

Deși Rusia și Ucraina joacă un rol major pe piața cerealelor, ele nu sunt singure. Țările importatoare se pot baza și pe China, Statele Unite, Canada sau India.

"Dacă este ceva pozitiv pe care l-am văzut în această criză, este faptul că acești alți producători pot amortiza o mare parte din ceea ce se întâmplă în țările individuale", spune Jansen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE