Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE avertizează împotriva acțiunilor unilaterale care ar pune în pericol acordul de cereale cu Ucraina

Uniunea Europeană sprijină eforturile conduse de ONU de a menţine în viaţă acordul privind exportul de cereale cu Ucraina, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt, după ce Moscova a anunţat retragerea din acord, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Care au fost reacțiile

„Subliniem că toate părţile trebuie să se abţină de la orice acţiune unilaterală care ar pune în pericol Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră, care este un efort umanitar critic care are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la hrană pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Nabila Massrali.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional puternic din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Grupului celor 20 de economii majore.

Uniunea Europeană „îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei sale” de a-şi suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară mondială, a transmis duminică pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrel.

Această decizie „pune în pericol principala cale de export de cereale şi grâne de care avem nevoie pentru a răspunde crizei alimentare mondiale provocate de războiul din Ucraina”, a insistat Borrell.

Rusia suspendă participarea la acord

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea.

„Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram.

Decizia Moscovei vine după ce ministrul rus Apărării a acuzat Ucraina de atacuri cu drone asupra portului militar Sevastopol. Între timp, ONU a anunțat că este în contact cu Rusia, după anunțul de suspendare a acordurilor. Acordurile de deblocare a exporturilor de cereale au fost semnate pe 22 iulie, în prezența președintelui turc Recep Erdogan, care a intermediat negocierile. Documentele au fost semnate pentru o perioadă de 120 de zile cu posibilitatea prelungirii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE