Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Forțele de frontieră ucrainene, în alertă la granița cu Belarus

Forțele ucrainene staționate în apropierea graniței de nord cu Belarus spun că se pregătesc pentru un posibil asalt rusesc de peste graniță. Gărzile de frontieră staționate în regiunea Cernihiv supraveghează atent frontiera, înfruntând bombardamente rusești intermitente.

Purtătorul de cuvânt Halyna Shechovtsova a declarat pentru postul britanic de televiziune Sky că unitatea sa pregătește fortificații din cauza riscului perceput ca fiind mai mare. Un membru al gărzii, echipat cu un sistem portabil de rachete antitanc de fabricație britanică, a declarat pentru Sky că unitatea sa are nevoie de mai multe arme, deoarece vor fi „prima linie” de apărare.

Belarus, punct de pregătire pentru trupe și arme

Regiunea Cernihiv este situată la nord de Kiev și se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Belarus. Horodnia, cel mai apropiat oraș de această dublă frontieră, a fost capturat de forțele rusești la începutul invaziei la scară largă din februarie. Acesta a revenit sub control ucrainean după ce Moscova și-a repoziționat forțele spre est și sud câteva luni mai târziu.

Vorbind pentru Sky, rezidentul Nadia Polovetska a declarat că războiul în curs de desfășurare nu le oferă „nicio odihnă” locuitorilor orașului. „Nervii noștri sunt complet distruși”, a spus ea.

Rusia a folosit Belarusul ca punct de pregătire pentru trupe și arme atunci când a invadat Ucraina în urmă cu opt luni. Persistă îngrijorarea că președintele autoritar al Belarusului, Alexander Lukașenko, ar putea fi de acord să își trimită propriile trupe în sudul Ucrainei.

Lukașenko a susținut public atacul Rusiei asupra Ucrainei, atrăgând critici internaționale și sancțiuni împotriva Minskului. Cu toate acestea, el a respins în mod repetat speculațiile potrivit cărora Belarus și-ar trimite proprii soldați pentru a lupta alături de Rusia.

La începutul acestei luni, autoritățile au anunțat înființarea unei „grupări regionale de trupe” comune cu Rusia și au declarat că aproximativ 9.000 de soldați ruși vor fi staționați în Belarus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE