Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful grupării de mercenari ruși, Prigozhin, afirmă că a reușit să cucerească orașul Soledar. Dacă se confirmă acest lucru, atunci armata rusă a reușit să se apropie mai mult de Bahmut, o localitate mică, dar strategică din regiunea Donețk.

În același timp, ministrul de Externe al Germaniei a mers în vizită la Harkov, unde a confirmat că Berlinul va trimite mai multe arme Kievului. Recent, cancelarul german Olaf Scholz a acceptat să furnizeze Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie, solicitate de mult timp de Kiev.

Șeful diplomației germane și omologul său ucrainean s-au întâlnit în Harkov, oraș din estul Ucrainei care a fost ținta unor bombardamente extrem de puternice. Oficialul german a anunțat un nou pachet de ajutor pentru Ucraina: bani pentru deminare, pentru proiectul Starlink, care asigură accesul la internet pentru populație, dar și generatoare de energie electrică. La câteva ore după ce diplomatul german și-a încheiat vizita în Harkov, în oraș s-au auzit explozii.

Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei: Harkov reflectă toată oroarea acestui război brutal condus de Rusia, dar și curajul, capacitatea de a rezista și speranța Ucrainei de a trăi în pace.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: Cu cât mai mult timp va dura luarea deciziei, cu atât mai mulți oameni vor muri, din cauza lipsei tancurilor necesare în armata noastră.

Rusia anunță că a cucerit orașul Soledar

Dacă se confirmă cele spuse de șeful grupării rusești de mercenari Wagner, atunci Moscova a marcat primul succes major pe câmpul de luptă din vara anului trecut. Kievul nu a confirmat că a pierdut orașul Soledar din regiunea Donețk. Zelenski a declarat, însă, că a discutat cu liderii europeni despre situația din regiune.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Lumea liberă are tot ceea ce este necesar pentru a opri agresiunea rusă și pentru a înfrânge statul terorist într-o manieră istorică. Și este important nu doar pentru noi. Este important pentru democrația globală, pentru toți cei care prețuiesc libertatea. Este și mai important acum, când Rusia își adună forțele pentru o nouă escaladare.

Victoria din Soledar oferă armatei ruse posibilitatea încercuirii orașului Bahmut de pe încă un flanc. Astfel, situația ar deveni extrem de complicată pentru soldații ucraineni care apără de luni întregi orașul. Bahmutul este o localitate strategică, fiind un important nod rutier, dar și bogat economic. În jurul localității se află mine de sare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE