Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia, aflată în relații tot mai ostile cu Țările Baltice, încearcă să-și crească influența în Africa de Sud

Rusia și Țările Baltice își reduc la maximum relațiile diplomatice. Mai mult, Letonia a anunțat că până în 23 februarie îl va expulza pe ambasadorul Rusiei de la Riga. E un gest de solidaritate al letonilor cu estonienii, după ce Rusia a acuzat Estonia de rusofobie.

Având relații tot mai ostile cu Țările Baltice, Rusia încearcă să-și crească influența pe care o are în Africa de Sud, țară vizitată în aceste zile de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Ambasadorul Rusiei de la Riga trebuie să părăsească Letonia luna următoare, când este marcat un an de la începutul războiului din Ucraina. Decizia este una reciprocă, adică și ambasadorul leton va fi expulzat din Rusia. Ambasadorul Estoniei a primit ordin să părăsească Rusia până la începutul lunii următoare.

Ministerul rus al afacerilor Externe a declarat că decizia reprezintă o replică la atitudinea ostilă a Estoniei.

Mihail Vanin, ambasadorul Rusiei în Letonia: „Plecăm. Letonia reduce nivelul relațiilor diplomatice dintre țările noastre. Trebuie să părăsesc țara până pe 23 februarie. Asta e tot.”

Lituania l-a expulzat pe ambasadorul rus anul trecut, în aprilie, după ce Kievul a acuzat armata rusă de masacrul din Bucea. Ulterior, și însărcinatului cu afaceri rus de la Vilnius a fost numit persona non grata.

Influența rusească pe continentul african

Între timp, Rusia încearcă să-și confirme influența pe care o are pe continentul african. Ministrul de Externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul său din Africa de Sud, Naledi Pandor.

Vizita a stârnit critici. Opoziția a acuzat partidul de guvernământ de la Pretoria că susține Rusia în războiul din Ucraina. Acuzațiile au fost respinse, dar ministrul de Externe al Africii de Sud a îndemnat la o soluție diplomatică pentru încheierea războiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE