Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei, cea mai mare parte către UE, se arată în raportul unui centru de cercetare independent publicat luni şi care indică în special Franţa, transmite Agerpres.
Această publicaţie a Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), cu sediul în Finlanda, survine în momentul în care Ucraina le cere occidentalilor să întrerupă orice legătură comercială cu Rusia pentru a nu mai alimenta maşina de război a Kremlinului.
Uniunea Europeană a decis recent un embargo gradual - cu excepţii - asupra importurilor sale de petrol. Gazul rusesc, de care este foarte dependentă, nu este în prezent vizat.
Potrivit CREA, UE a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili, aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie - 3 iunie). Cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde) şi Italia (7,8 miliarde).
Veniturile Rusiei provin mai întâi din vânzarea ţiţeiului (46 miliarde), urmată de gaz transportat prin gazoducte (24 miliarde), apoi produsele petroliere, gazul natural lichefiat (GNL) şi în final cărbunele.
Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din exporturile sale de combustibili fosili, în 100 de zile de război
Te-ar putea interesa și
Taguri
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
1 min
Primă oară în jumătate de secol: Vaticanul întârzie pregătirile. Lipsesc comenzile pentru veșmintele noului papă
Mister total la Vatican. Contrar tradiției, croitorii Sfântului Scaun nu au primit până acum comenzile pentru noile veșminte papale pe care ar urma să le poarte viitorul suveran pontif.
1 min
1 min
Conclavul care începe pe 7 mai: unul dintre cardinali nu dorește un papă „care să-l imite pe Francisc”
Cardinalul spaniol Cristobal Lopez Romero, arhiepiscop de Rabat, a declarat că nu va susține ca viitorul papă să fie „un imitator al lui Francisc”, transmite AFP, potrivi Agerpres. El a mai spus și că este „curios” și „neliniștit” cu privire la primul conclav la care va participa.
1 min
1 min
EXCLUSIV. Acordul istoric Ucraina-SUA și piesele din puzzle: rolul României și al Europei, problema Crimeea și garanțiile de securitate
În exclusivitate la Euronews România, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ucrainei, Oleksandr Merezhko, a dat detalii despre acest acord. Ucrainenii nu sunt de acord să lase Crimeea rușilor, iar problema recuperării teritoriilor este extrem de dificilă.
1 min
Miza acordului istoric dintre SUA și Ucraina privind mineralele rare. Analist: Materializarea acestuia depinde de încetarea războiului
După multe tensiuni, un acord istoric a fost semnat între Statele Unite și Ucraina privind exploatarea minereurilor rare care face parte dintr-un pachet mai amplu de investiții reciproce pe care Washingtonul și Kievul ar urma să le facă în reconstrucția post-conflict a țării.