Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mașinile produse în Rusia, fără airbag-uri și alte componente esențiale, efect al sancțiunilor Occidentului

Standardele pentru producția de autovehicule în Rusia s-au relaxat, după ce Moscova a fost sancționată de Vest, pentru invazia din Ucraina și nu mai poate aproviziona stocurile de componente electronice și piese de schimb.

Rusia a scăzut standardele pentru producția de autovehicule pe teritoriul său. Moscova permite producția de mașini fără ABS sau airbag-uri, din cauza lipsei de componente esențiale și piese de schimb.

Hotărârea a fost adoptată printr-un decret, promulgat de Guvernul Rusiei pe 12 mai, care expiră în februarie 2023. Documentul prevede lista standardelor reduse, pentru obținerea certificării vehiculelor noi produse în țară. Printre noile standarde, Guvernul autorizează producătorii să nu echipeze mașinile cu senzori ABS sau airbag-uri și nici cu dispozitive de pretensionare a centurilor de siguranță, titrează Le Figaro.

Potrivit decretului, Rusia reduce considerabil și standardele de mediu, la un nivel similar cu cel al vehiculelor produse în 1988.

În urma declanșării războiului din Ucraina, Occidentul a impus sancțiuni drastice sectorului auto rusesc. Vestul a interzis exporturile de piese de schimb către Rusia și mulți producători, printre care Audi, Honda și Porsche, au anunțat că sistează vânzarea de componente sau autovehicule în Rusia. În contrapartidă, Rusia a publicat o listă cu aproximativ 100 de categorii de bunuri ce pot fi importate în continuare fără acordul producătorilor, pentru a eluda sancțiunile. Printre bunuri, se numără și mărci ale unor mașini, dar și piese de schimb.

PIB-ul Rusiei în declin

Președintele Rusiei declară constant că Occidentul a declanșat un război economic împotriva țării sale, iar Moscova rezistă eroic sancțiunilor, având oportunitatea de a dezvolta acum propria producție internă a unor bunuri de curând importate. Cu toate acestea, estimările analiștilor arată că PIB-ul Rusiei se va reduce cu cel puțin 10% în 2022.

În orice caz, în acest moment, Rusia încă se bazează pe profiturile din petrol și gaze, care aduc Moscovei, potrivit lui Josep Borrell, șeful diplomației europene, 1 miliard de euro pe zi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE