Românul care locuiește în Moscova de 40 de ani: „În presa rusă se vorbește de Simion și Georgescu, că o să fie prieteni cu Rusia”

Situația din România este prezentată și în Rusia, însă există nuanțe. Un român care locuiește de 40 de ani la Moscova, Sergiu Cechina, a explicat, la Euronews, cum prezintă presa rusă ceea ce se întâmplă în România.

„În presa rusă se vorbește doar despre Simion și Georgescu”

Sergiu Cechina, român care locuiește de 40 de ani în Moscova: „La TV se văd doar domnul Georgescu și domnul Simion, se vorbește că nu este democrație în România, după cum se prezintă în Rusia. Nu doar în televiziune.

Este o impresie că nu este vorba de știri care vin din România, ci sunt știri de ordin personal despre Simion. Dar nu sunt alte știri din România, decât despre Simion și Georgescu. Ei nu cunosc care e situația economică în România. Brusc, ni-i arată pe Simion și Georgescu, că nu este democrație și că sunt toți împotriva lor și că, în Europa, populiștii vin la putere și în Germania, și în România, dar și în alte părți.

Se explică prin faptul că sunt niște schimbări în toată Europa. Sun condiții Asta e vorba, că în România și în Europa sunt niște politicieni tradiționali care o să vină la putere și care o să fie prieteni cu Rusia. (...)"

Mesaj pentru români, de la românul stabilit în Moscova

Sergiu Cechina, român care locuiește de 40 de ani în Moscova: „Dacă am un mesaj pentru români? Da. Aveți o democrație. Să țineți cu două mâini, cu mâinile și cu picioarele de democrația pe care o aveți în țară. Pentru că a fost dictatura lui Ceaușescu, vine îndată de nici nu vă dați seama, nici nu vă dați seama când revine dictatura. Credeți-mă că este un fascism, este un regim ca al lui Ceaușescu".

Totodată, războiul dus de Rusia în Ucraina i-a obosit pe cetățenii ruși, care văd cum rudele, apropiații și prietenii merg pe front și nu se mai întorc. Iar situația economică a țării este foarte grea, însă populația se ferește să vorbească despre Vladimir Putin. Datele oficiale arată că președintele țării are susținere majoritară în țară, însă situația este complet diferită.

Sergiu Cechina, român care locuiește de 40 de ani în Moscova: „Ne gândim la faptul că autoritățile vorbesc că economia este în creștere. Nivelul de trai în Rusia a scăzut brusc după 2014 și din 2022, când s-a început războiul, simțim în fiecare zi că copiii noștri pleacă la război și mulți nu se întorc și situația e complicată.

Produsele s-au scumpit brusc după 2022, salariile au rămas la fel, dar au scăzut în dolari și euro. Sunt și pensii destul de scăzute. Soția mea este pensionară și primește în jur de 200 de dolari. În România, nivelul de pensii e mult mai ridicat. Iar prețurile în Rusia sunt ca în Europa. Supraviețuim cum putem.

Cartofii s-au scumpit brusc și un kg costă în jur de un euro și 20 de cenți. Salariile au rămas ca și înainte. Oficial, inflația e de 10 procente, dar de fapt, prețurile s-au ridicat la 15-20 de procente.

De fapt, cu sociologia, în situația Rusiei, nu se poate discuta ce procentaj îl susțin pe Putin, pentru că oamenii nu prea vorbesc, nu spun cum stau lucrurile. Dar 90 de procente nu este real (n.r.: de susținere a lui Putin), e pe hârtie. Cred că majoritatea, cam peste 50%, îl susțin pe Putin. Dar eu consider că situația e delicată, pentru că oamenii așteaptă să se termine războiul, au obosit moral, se resimte în societate că au obosit oamenii așteptând.

De ce Putin face ce face? Pentru că el simte că societatea nu prea îl susține așa de tare cum ar vrea el. Este interzis să folosim cuvântul război, dar ce se întâmplă pe front e război adevărat, nu e operațiune specială."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE