Riscul de intrare în incapacitate de plată va scădea „în mod semnificativ” dacă România va continua parcursul european, a declarat consultantul fiscal Dan Schwartz, la Euronews România. Expertul susține că principala problemă a țării noastre nu este de natură economică, ci politică deoarece instabilitatea și incertitudinea își spun cuvântul.
În jurnalul „Euronews Acum” de la Euronews România, Dan Schwartz a comentat afirmația președintelui interimar Ilie Bolojan potrivit căruia România riscă să intre în incapacitate de plată și să aibă o situație economică precum cea a Greciei dacă nu va lua măsuri de diminuare a deficitului bugetar.
„Riscul de a intra în incapacitate de plată atunci când deficitele bugetare sunt excesive a existat dintotdeauna. Cât de mare este acest risc, însă, rămâne de discutat. După părerea mea, economia României se află într-o situație bună. Încă este pe o tendință crescătoare și vreau să cred că va rămâne așa și după alegerile pe care le avem duminica viitoare.
Incapacitatea de plată este o situație de nedorit, dar nu cred că putem compara România de astăzi cu Grecia de ieri care a fost în incapacitate de plată. Datoriile pe care Grecia le-a acumulat la vremea respectivă au fost imposibil de rambursat fără ajutorul dat de Uniunea Europeană. A ajutat Grecia pentru că este situată în zona euro, iar colapsul ei financiar ar fi însemnat o ruptură foarte puternică pentru întreg sistemul monedei unice europene”, a afirmat Dan Schwartz, la Euronews România.
- În 2009, Grecia s-a confruntat cu o criză a datoriei publice și a fost în pragul falimentului.
- În cel mai grav moment al crizei datoriilor Greciei, ţara a avut o rată a şomajului de aproape 30%.
- În 2020, ponderea datoriei în PIB a atins un nivel record de 207%, însă în acest an ar urma să scadă la sub 153%.
Dan Schwartz: România trebuie doar să facă eforturi pentru a reuși să nu piardă ratingul de țară
„România nu este în această situație. România trebuie doar să facă eforturi care, după părerea mea, sunt perfect realizabile, de echilibrare treptată a bugetului de stat pentru a reuși să nu piardă ratingul de țară pe care-l are, pentru a reuși să-și mențină capacitatea de finanțare la nivelul actual sau chiar să o îmbunătățească.
Ce ar contribui la lucrul acesta? În primul rând, stabilitatea politică. În momentul de față, principala noastră problemă nu este de natură economică, după părerea mea. Ea este de natură politică”, a explicat consultantul fiscal.
Schwartz a punctat că în prezent „avem un președinte interimar, am un premier interimar și Guvern interimar”, iar rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale „arată o scindare semnificativă a electoratului.”
„Instabilitatea și incertitudinea politică își spun cuvântul. Dacă le adunăm pe toate la un loc, o să ajungem exact la ceea ce reprezintă în momentul de față climatul politic și social românesc.
Mai este o săptămână până la alegeri. După aceea vom avea de luat decizii la nivel înalt în ceea ce privește Guvernul României, în ceea ce privește prim-ministrul României.
Vreau să cred că România atât la nivelul elitelor politice, cât și la nivelul populației va găsi calea cea firească și anume, calea spre Europa, spre care suntem îndreptați de 30 și ceva de ani. E drumul nostru, e păcat să renunțăm la tot ceea ce am realizat până acum.
Cred că dacă acest drum va fi urmat, riscul ca România să intre în incapacitate de plată va scădea în mod semnificativ”, a precizat Dan Schwartz, la Euronews România.
Analist: În momente de criză, majorarea taxelor reprezintă un element de stres suplimentar
„Viitorul Guvern va trebui să-și stabilească foarte clar un program de reformare a statului român. Problema noastră principală aici există. Bugetul este dezechilibrat în primul rând din cauza felului în care statul român este structurat. Asta înseamnă că avem nevoie de reforme atât în zona administrației de stat și locală a României și în același timp avem nevoie de reforme structurale și esențiale în zona de colectare a veniturilor statului. Soluția pe care chiar și președintele interimar o vedea la un moment dat, de a mări taxele, nu funcționează decât teoretic sau pe hârtie, cum spun specialiștii.
De ce nu funcționează? Pentru că în momente de criză, majorarea taxelor reprezintă un element de stres suplimentar pe care politicienii l-ar adăuga stresului la care economia este supusă din cauza incertitudinii politice”, a explicat Schwartz
Nu văd o soluție în creșterile de taxe. Văd o soluție însă în colectarea veniturilor statului
„Nu văd o soluție în creșterile de taxe. Văd o soluție însă în colectarea veniturilor statului, folosind și cotele de impozitare pe care le avem în vigoare în momentul de față. Această colectare nu poate fi însă îmbunătățită fără ca să obținem un nivel de conformare voluntară mai ridicat de cel pe care-l avem acum.
Înseamnă că contribuabilii noștri trebuie să-și plătească impozitele și taxele conștienți fiind de faptul că dacă nu și le plătesc la dimensiunea și la termenele stabilite prin lege, riscă într-adevăr să aducă România în situația de a intra în imposibilitate și incapacitate de plată. Pentru a face acest lucru, trebuie ca oamenii să vadă ce se întâmplă cu banii lor, să vadă că banii lor sunt folosiți în interesul lor, nu sunt deturnați către scopuri care nu au legătură cu binele social.
Un deziderat: să vadă corupția scăzând semnificativ, evaziunea fiscală scăzând în mod semnificativ. Asta înseamnă două lucruri la nivel politic: corupția trebuie să fie îngrădită la nivel de administrare a veniturilor statului. Colectarea trebuie să fie îmbunățită, nu teoretic, pe hârtie, nu aplicând măsuri de digicalizarea care de fapt nu fac altceva decât să creeze o nouă birocrație, o birocrație digitală.
ANAF știe ce are de făcut. Trebuie să existe și aici voință și implicare politică foarte puternică. Avem nevoie de voință și de capacitate politică pentru a putea depăși acest moment dificil. Cheia este în mâna politicienilor. La ei este soluția problemei”, a concluzionat el.