Mesaje controversate vin din social media în această perioadă tensionată, înainte de alegerile prezidențiale. „Bulele” se ating, se confruntă și se despart. Nu mai știi dacă ceea ce vezi reflectă adevărul sau numai o parte din el.
Din acest motiv, specialistul în social media Cristian China Birta le recomandă utilizatorilor să apeleze la presa tradițională pentru a verifica informațiile.
În jurnalul „Bună dimineața, România!” de la Euronews România, Cristian China Birta a avertizat că „ne-am polarizat atât de tare încât nu mai vedem pădurea de copaci”, motiv pentru care a recomandat verificarea informațiilor ca măsură de protecție.
„Ar trebui să verificăm informațiile, ar trebui să ne protejăm. Întrebarea mea este: câți dintre noi vor să se protejeze? câți dintre noi vor să verifice informațiile? câți dintre noi vor să ajungă la adevăr atâta cât pot ajunge?
Asta este, din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă. Ne-am polarizat atât de tare încât nu mai vedem pădurea de copaci”, a declarat Cristian China Birta.
Expert în social media: Suveraniștii nu o să vrea să accepte nicio altă informație decât cea care validează părerea lor
„Dacă vorbim de suveraniști, ei nu o să vrea să accepte nicio altă informație decât cea care le justifică și le validează părerea lor, la fel și cei din partea cealaltă.
Există, totuși, o categorie de oameni care fac eforturi. Ca să fii informat, ca să te protejezi cât de mult poți de tot ce înseamnă nebunia asta și mizeria asta digitală cu atacurile la adresa creierilor noștri, trebuie să faci eforturi și să fii dispus să faci eforturi”, a afirmat Cristian China Birta.
Cristian China Birta: „Trăim în lumea în care oamenii discută cu Chatgpt”
„Cum ne dăm seama că dacă e un bot sau e o persoană? Nu avem nici cea mai mică posibilitate noi, oamenii simpli. Specialiștii pot face asta. Noi de unde știm?
Trăim în lumea în care oamenii discută cu Chatgpt. Ce faci? Care e treaba? Cum îți mai merge? Ăla îți răspunde și noi vorbim. Și noi să depistăm un bot sau nu... Nu mai contează dacă e bot sau nu”, a mai precizat specialistul în social media.
Cum funcționează boții și ce fel de mesaje răspândesc. „Un indiciu că e bot: scrie mult mai bine și mai deștept decât românii noștri”
„Sunt atât de bine făcute aceste mesaje, ale boților. Cum se întâmplă? Ei intră în comentarii la o postare - asta fac boții. Ei analizează cu AI-ul toată discuția și aleg dintr-o listă predefinită de sute de posibile răspunsuri cel care se potrivește cel mai bine cu topicul (cu subiectul, n.rd).
Un indiciu că e bot: scrie mult mai bine și mai deștept decât românii noștri, unii dintre ei. Pentru că ați văzut cum sunt... Sunt lemn.
Este imposibil în momentul ăsta. Am făcut concurs la bere, cu niște specialiști în digital. Am zis: ia spuneți, care e diferența? Nu am fost în stare niciunul dintre noi să ne dăm seama”, a explicat el.
Presa tradițională, o modalitate de a verifica informațiile
„Știu că încrederea în presa tradițională a ajuns la niște niveluri foarte joase, dar presa tradițională, acelea patru, cinci instituții în care aveți încredere și care sunt profesioniste, astea sunt cruciale. Presa tradițională e crucială în momentul ăsta ca să verificăm informațiile.
Dacă vedeți o știre și niciuna dintre cele patru, cinci instituții nu zice nimic despre știrea aia, extraordinar de mari șanse să fie o știre falsă la care ar fi indicat să nu puneți botul”, a precizat expertul.
Expert: „Recomand consumul moderat de social media și cu obiectiv specific”
„E un fel de autoamăgire în capul omului. Dacă eu am luat telefonul și zic: eu decid la ce știri să mă uit în social media și apăs iconița de la Facebook, Tiktok sau Instagram. E singura decizie pe care o iau eu, după aceea rețeaua socială, algoritmul a preluat controlul și îmi dau ce vor ei să-mi dea. Nu mai e nicio decizie, omule bun!
De aceea, recomand consumul moderat de social media și cu obiectiv specific.
De ce intri pe Facebook? Să mai vezi ce e în lumea asta? Citește, omule bun, presa. Nu trebuie să intri pe Facebook. De ce intri pe Tiktok? Să te distrezi? Te distrezi, dar recomand celor cu care lucrez să își pună remindere pe telefon. Înțeleg că trebuie să fie prezenți pe social-media, dar uită-te doar 10 minute pe oră.
În timp, îți dezvolți să se uiți doar 10 minute pe oră, nu 700 de ore pe zi cum ne uităm acum de ne crapă creierii și nu ne ajută cu nimic”, a concluzionat el.