România este pe ultimul loc în clasamentul indexului egalității de gen din Uniunea Europeană. Asta arată ultimul studiu făcut de Institutul European pentru Egalitate de Gen pentru anul 2024.
Indexul este calculat în funcție de muncă, bani, cunoaștere, timp, putere și sănătate. Fiecare domeniu analizează cum se poziționează bărbații și femeile pe un scor de la 1, care înseamnă inegalitate totală, la 100, care înseamnă egalitate totală.
Indexul egalității se măsoară pe o scară de la 1 la 100. În Uniunea Europeană, România este ultima, cu doar 57,5 puncte. Codașe sunt și Ungaria, Grecia, Croația, Cehia și Slovacia, care nu depășesc 60 de puncte.
La polul opus sunt Suedia, Olanda și Danemarca, cu punctaje între 78 și 82. Iar locuri de vârf ocupă și Franța, Spania și Belgia, toate cu un scor de 76.1.
Deși numărul femeilor pe piața muncii a crescut, în Uniunea Europeană există în continuare inegalități de gen. Femeile participă mai puțin pe piața forței de muncă decât bărbații. România este codașă și aici. Pe al treilea loc din coada clasamentului cu un scor de 75.7. Cel mai prost stau Italia cu 70 de puncte și Grecia cu 74.9 puncte.
Țări precum Ungaria (87,5), Cehia (84,5), Slovacia (88,6), Estonia (94,2), Polonia (93,6) sau Slovenia (88,5) au scoruri mult mai mari care variază între 87 și 95.
Și la capitolul femei în politică țara noastră stă prost. Suntem pe penultima poziție cu un scor de 32.6 din 100. Ungaria este ultima pe listă cu 24.9 puncte. Nici Grecia sau Cipru nu stau foarte bine față de țările nordice sau vestice.
Suedia, Finlanda, Belgia, Franța și Austria au obținut scoruri între 80 și 96 de puncte. Studiul arată că deși participarea femeilor în politică a crescut la nivelul Uniunii Europene, multe femei sunt în continuare descurajate să urmeze cariere politice.