Planul UE de sancțiuni împotriva Rusiei, blocat fără ajutorul SUA, avertizează diplomații

Sancțiunile „masive” promise de liderii europeni împotriva Rusiei, în cazul în care Putin nu acceptă încetarea focului în Ucraina, se confruntă cu obstacole și depind de sprijinul SUA, avertizează oficiali și diplomați citați de Reuters.

Sancțiunile UE promise Rusiei se lovesc de obstacole și depind de sprijinul SUA

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, premierul britanic Keir Starmer și omologul lor polonez Donald Tusk au anunțat sâmbătă, la Kiev, că Rusia va fi vizată de o nouă rundă de sancțiuni, considerată „dureroasă”, dacă nu acceptă necondiționat, până luni, 12 mai, o încetare a focului în Ucraina, valabilă timp de 30 de zile.

Ultimatumul nu l-a impresionat pe Vladimir Putin, care a transmis prin purtătorul său de cuvânt că „nu se poate discuta cu Rusia în acest mod” și a propus în schimb negocieri directe cu Ucraina, pe 15 mai, la Istanbul. Donald Trump a susținut apelul lui Putin, slăbind astfel poziția liderilor europeni, care doreau să arate că liderul de la Casa Albă este alături de ei în amenințarea transmisă Moscovei.

Friedrich Merz a avertizat, marți, că, în lipsa unor progrese privind încetarea focului în Ucraina, UE va impune noi sancțiuni Rusiei care vor ținti sectorul energetic și piața financiară. Însă, diplomații avertizează că opoziția Ungariei ar putea bloca măsurile și doar o intervenție directă a lui Trump l-ar putea convinge pe Viktor Orbán să nu procedeze acum la fel.

Oficiali europeni spun să Bruxelles-ul se coordonează cu Washingtonul cu privire la posibilele noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar încă nu este clar dacă Trump își va uni forțele cu europenii în acest demers.

Sancțiuni noi, dar cu limite: ocolesc sectoarele-cheie ale Rusiei

Ambasadorii statelor UE sunt așteptați să aprobe miercuri al 17-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei, care vizează în special flota din umbră de petroliere rusești, plus măsuri separate referitoare la armele chimice, drepturile omului și amenințările hibride. Acestea sunt măsuri mai ușor de adoptat, dar încercările de a impune Rusiei sancțiuni care să lovească sectorul gazelor sau pe cel nuclear nu au reușit până în prezent. În acest context, diplomații atrag atenția că declarațiile îndrăznețe ale liderilor europeni riscă să submineze credibilitatea UE dacă simpla lansare a unor amenințări este lipsită de capacitatea de a le pune în practică.

Sancțiunile „poți să le menții pe masă ca un posibil instrument de presiune, dar să lansezi un ultimatum când nu poți cu adevărat să-l pui în practică, nu este serios”, remarcă unul dintre diplomații citați. „La nivel european nu există niciun apetit pentru acest tip de sancțiuni. Este destul de greu să obții chiar și un pachet de bază”, explică acesta.

„Pericolul aici este, în mod evident, că rușii ar putea vedea acest lucru ca pe un bluf”, observă la rândul său un înalt oficial european.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE