Trebuie să punem mai multă presiune asupra Rusiei pentru a se angaja în discuții diplomatice care să ducă la încetarea focului în Ucraina, anunță miniștrii de externe din Marea Britanie, Germania, Spania și Polonia. Alături de reprezentanți de vârf ai Uniunii Europene, oficialii au discutat la Londra despre Ucraina și viitorul securității europene. Întâlnirea a venit în ziua în care președintele Rusiei ar fi trebuit să fie de acord cu un armistițiu de 30 de zile în războiul din Ucraina.
Occidentul cere acțiune: Rusia, presată să accepte armistițiul
Liderii europeni din așa numitul grup Weimar Plus se pregătesc să impună mai multe sancțiuni Rusiei dacă președintele Vladimir Putin nu este de acord cu o încetare a focului. De partea sa, Kremlinul califică drept inacceptabil ultimatumul dat Moscovei de către Kiev și aliații săi europeni. Liderii europeni sunt însă convinși că numai sancțiunile ar putea influența Rusia.
Kaja Kallas, vicepreședinta Comisiei Europene: Trebuie să punem mai multă presiune (asupra Rusiei). În ceea ce ne privește, lucrăm la al 17-lea pachet de sancțiuni care ar trebui să fie adoptat săptămâna viitoare la Consiliul Afaceri Externe. Salut, de asemenea, pachetul de sancțiuni al senatorului Lindsey Graham în SUA și cred că atunci când facem acest lucru împreună, și vreau să spun că efortul pe care îl facem împreună, va pune presiune asupra Rusiei în discuții.
Grupul Weimar Plus este o alianță diplomatică și geopolitică europeană apărută în februarie anul acesta și care extinde alianța regională inițială a Triunghiului de la Weimar, Franța, Germania și Polonia, pentru a include alte puteri europene majore, cum ar fi Regatul Unit. Weimar Plus a apărut ca răspuns la schimbările în politica americană față de războiul ruso-ucrainean în curs și arhitectura de securitate transatlantică sub administrația Donald Trump.
Benjamin Haddad, ministru delegat pentru Afaceri Europene, Franța: Poziția noastră este foarte clară. Vrem pace, vrem negocieri. Condiția prealabilă pentru acest lucru este, desigur, să existe un armistițiu, un armistițiu necondiționat în aer, pe mare și la sol timp de 30 de zile, care să poată crea spațiul de negociere. Am văzut că președintele Zelenski a arătat de nenumărate ori că este deschis la negocieri, că vrea diplomație, că vrea pace, este ceva ce a afirmat de multe ori; între timp, singurul răspuns al lui Putin a fost mai multe bombardamente, a câștigat timp, a închis ușa diplomației și negocierilor.
Întâlnirea de la Londra a venit la puțin timp după ce Rusia a lansat peste 100 de drone asupra Ucrainei în atacuri nocturne.