Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România riscă să închidă 5.000 de șantiere finanțate din fonduri europene, dacă nu respectă deficitul bugetar

România riscă să închidă 5.000 de șantiere finanțate din fonduri europene, dacă nu respectă deficitul bugetar de 4,4% din PIB, deocamdată. Un asemenea scenariu ar deveni realitate dacă Bruxellesul ar suspenda plățile din PNRR, în cazul în care țara noastră nu ar reduce cheltuielile bugetare, a declarat, la Euronews România, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Poate să genereze probleme serioase, mai ales în relația cu Comisia Europeană, pentru că noi încercăm să evităm situația în care România ar avea fondurile europene suspendate.

Este un scenariu destul de rău, pentru că avem peste 5.000 de șantiere care, în momentul de față, sunt în deschise și care vă dați seama ce ar însemna ca aceste proiecte să rămână fără bani și să ne compromitem.

Jurnalist: Ce ar însemna 5.000 de șantiere?

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Înseamnă de la autostrăzi, până la infrastructura feroviară, apoi școlile, spitalele și toate proiectele de dezvoltare locală, de la nivelul comunităților locale, toate acestea ar suferi de pe urma unei astfel de situații și ne-am compromite oarecum șansa ca să ne implementăm proiectele de investiții care sunt destul de consistente.

29,7 miliarde euro vin din planul național de redresare și reziliență și mai avem 46 de miliarde de euro care vin din politica de coeziune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE