Măsurile guvernamentale riscă să lovească dur industria turismului din România. Printre acestea - eliminarea voucherelor de vacanță, creșterea TVA în sectorul ospitalității și anularea participării la târgurile internaționale de profil.
Asta deși ministrul Radu Miruță, a spus că voucherele de vacanță au ridicat prețurile vacanțelor la noi. Fără nicio strategie în turismul românesc aducerea turiștilor străini pare să fie din ce în ce mai grea.
Litoralul românesc, cea mai aleasă variantă pentru vacanța de vară pare pustiu.
În Vamă eram obisnuiti sa vedem prosop langa prosop, foarte multe sezlonguri, foarte mulți tineri în perioada estivală. Nu prea mai este cazul acum și cam acelasi lucru se întâmplă și în celelalte stațiuni.
Impactului economic al politicilor fiscale și sociale se vede și asupra turismului intern.
„Toata lumea își calculează altfel bugetul de vacanță. Nu se renunță la vacanță. Fie ca e la noi, fie că alte țări, dar se alocă un buget mai mic, lumea e mult mai atentă și vedem lucrul ăsta și pe litoralul nostru. Nu mă aștept ca după eliminarea voucherelor de vacanță să asistăm la o scădere a prețurilor. Cum ar putea să se întâmple lucrul acesta în condițiile în care urmează o nouă majorare a TVA-ului, urmează noi taxe.”, a declarat Raluca Hatmanu, consultant în turism.
Ministrul Economiei, Radu Miruță, dă vina pe voucherele de vacanță pentru scumpirile de pe litoral și nu numai. Într-un interviu acordat RFI, el a explicat că tichetele acordate ca să ajute turismul românesc au determinat de fapt o creștere artificială a prețurilor.
„Cu voucherele de vacanță, sunt două școli de gândire. Una care spune ne ajută, pentru că li se dau oamenilor niște bani, așa cum li se dau și oamenii decât să piardă banii ăia, se duc pe undeva cu ei și mai pun și ei diferența. Altă școală de gândire spune: lucrurile astea au crescut artificial prețurile și au scăzut calitatea, ceea ce afectează concurența.
Nu-i sănătos. Unele prețuri au fost crescute artificial doar pentru a le consuma banii celor cu vouchere de vacanță. Pentru cei care lucrează în privat care e vina lor să plătească prețuri mai mari pentru niște servicii că stau la aceeași masă cu unii pentru care a plătit statul român? Și atenție, parte din voucherele alea sunt plătite din taxele celor care lucrează în privat.”, a adăugat Radu Miruță - ministrul Economiei și Turismului.
România, codașă și la capitolul turiști străini
România nu stă bine nici la capitolul turiști străini.
„Autoritățile centrale ar trebui să facă în așa fel încât turismul nostru, că vorbim de litoral sau de alte zone ale țării să nu se bazeze doar pe turiști români. Pentru că noi nu avem o strategie clară privind promovarea țării în străinătate, nu știm cum să atragem turiști străini, deci vorbim de atâția ani de potențialul turistic extraordinar pe care îl are țara noastră.”, a mai spus Raluca Hatmanu.
Artistul PUYA recunoaște că există nemulțumiri legate de litoral, dar refuză să susțină alternativele externe: fie ele Bulgaria, Turcia sau alte destinații. Mesajul, postat pe internet se încheie cu angajamentul de a promova „gratis nisipul ăsta”, chiar dacă nu este totul... perfect.