Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România înlocuiește gazele rusești cu cele din Azerbaidjan. Iohannis a semnat prelungirea acordului de livrare

România recurge la importurile de gaze naturale din Azerbaidjan, pentru a nu mai depinde de cele rusești. Un contract pe un an de zile a fost semnat, vineri, la Baku, în prezența președintelui Klaus Iohannis. Prin acest contract, țara noastră va importa până la un miliard de metri cubi de gaze naturale de la azeri.

Noul acord presupune ca Socar, compania de gaze din Azerbaidjan, să livreze până la un milliard de metri cubi de gaze naturale într-o perioadă de 1 an. Gazele vor fi livrate prin coridorul sudic conectat cu cel Vertical care leagă Grecia de state din Europa Est Centrală. Tranzitul de gaze prin România se face prin conducta finalizată în 2020, cu o lungime de 480 de kilometri, după o investiție de jumătate de miliard de euro.

Președintele Klaus Iohannis spune că România rămâne puternic interesată să achiziţioneze gaze din regiunea Caspică pentru a acoperi consumul naţional aflat în creştere. Într-un an, avem nevoie de aproximativ 12 miliarde de metri cubi de gaze pentru a acoperi consumul.

„Compania română Transgaz și-a unit forțele cu operatorii sistemelor de transmisie de gaz din Grecia, Bulgaria și Ungaria, pentru a dezvolta Coridorul Vertical. Memorandumul de Înțelegere actualizat și semnat de cele patru companii în decembrie 2022 va permite un flux de gaze bidirecțional între sudul și centrul Europei, prin România, îmbunătățind securitatea furnizării în toată regiunea”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Experții în energie spun că era necesar un asemenea acord pentru a se pune la adăpost de fluctuațiile de prețuri pe piața internațională.

„Cu un astfel de contract, în primul rând ai o securitate, dacă să spunem, prețul este defavorabil la un moment dat, probabil că vor fi și prețuri mai ridicate, dar vom avea siguranță că vom avea gaze”, a explicat Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei „Energia Inteligentă”, pentru Euronews România.

Contractul pentru primele trei luni din acest an asigură aproximativ 300 milioane de metri cubi de gaze. Problema, în momentul de față este legată de infrastructura de transport care nu permite transportul unor cantități foarte mari.

„UE vrea să dubleze capacitatea până în 2027. Acum 2 ani se importau 8 miliarde de metri cubi în toată regiunea, anul trecut au fost în jur de 12 și vrem să ajungem în 2027 până la 20. Însă pentru acest gaz suntem în concurență cu celelalte țări din regiune, spre exemplu cu Bulgaria sau cu Republica Moldova sau cu Ungaria. Și cumva noi ar trebui să punem lucrurile în context regional pentru că spre deosebire de celelalte țări din jur, noi suntem singurii producători”, a afirmat Otilia Nuțu, analist în piața energiei la Expert Forum.

Planul strategic european prevede dublarea capacităților de transport al gazelor naturale până în 2027. După ce Europa a renunțat la gazele rusești, Azerbaidjan vrea să-și consolideze poziția pe piața europeană prin creșterea substanțială a livrărilor de gaze și energie electrică din surse regenerabile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE