Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, în topul țărilor europene cu locuințe ieftine. Cel mai scump oraș din țară este Cluj Napoca, cu 2.363 euro/mp

România se află pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe, după Bosnia și Herțegovina și Grecia. Prețul mediu al unei locuințe în țara noastră este de peste 1.400 euro/mp.

La polul opus, Austria este cea mai scumpă țară europeană, cu aproape 5.000 de euro/mp, iar cel mai scump oraș european este Parisul.

România este printre țările cu cele mai ieftine locuințe din Uniunea Europeană. Practic, în țara noastră, un metru pătrat costă 1.417 euro. La polul opus, se află Austria, unde metrul pătrat costă aproape 5.000 de euro, urmată de țări precum Germania, Franța și Norvegia, unde vorbim de prețuri cuprinse între 4.000 și 4.800 euro metrul pătrat.

Studiul acesta mai arată că un român are nevoie, în medie, de 6.3 salarii anuale brute. Noi suntem, practic, printre europenii care trebuie să adune cele mai multe salarii ca să poată să își permită cu banii jos o locuință de cel puțin 70 mp, în Europa.

Alături de noi, la coada clasamentului, se mai află Slovacia, unde este nevoie de 14 salarii anuale brute, apoi Cehia, unde este nevoie de 13 salarii anuale brute, iar Italia, de asemenea, se află aproape de România cu 6.2 salarii brute. În ceea ce privește țări precum Danemarca, Belgia sau Norvegia, acolo oamenii pot să își cumpere o locuință de 70 mp dacă adună între 4.3 - 5 salarii medii anuale brute.

Clasamentul orașelor europene unde sunt cele mai scumpe locuințe

De asemenea, în ceea ce privește clasamentul orașelor europene unde sunt cele mai scumpe locuințe, evident, cel mai scump oraș este Parisul, unde un metru pătrat costă, în medie, 14.622 de euro.

În apropiere, ca preț, se află Munchen și Londra, vorbim de 11.400 euro/mp la Munchen și 9.163 euro/mp pentru o locuință de 70 mp în Londra.

Interesant este că în România cel mai scump oraș nu este Bucureștiul, este Cluj-Napoca, de altfel, Cluj-Napoca are și cele mai scumpe chirii. Vorbim de 2.363 euro/mp, iar în București, o locuință de 70 mp are, în medie, un cost pe metru pătrat de 1.693 euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE