Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România cere clarificări Comisiei Europene pentru aplicarea taxei de solidaritate. OMV Petrom a anunțat anterior că nu va achita

Guvernul a cerut Comisiei Europene clarificări privind aplicarea regulamentului european prin care companiile din domeniul energetic sunt obligate să plătească taxa de solidaritate. Asta după ce OMV Petrom a anunțat că nu va plăti această taxă în România, susținând că nu s-ar încadra în criteriile prevăzute de ordonanța prin care executivul a transpus regulamentul european.

„Guvernul a implementat şi acest pilon 3, contribuţia de solidaritate, preluând tot ceea ce scrie în regulament (european - n.r.), inclusiv elementele care văd că trezesc o serie de elemente de interpretare, respectiv acea referire la cel puţin 75% din cifra de afaceri pe anumite sectoare. Scopul este următorul: cei care au făcut profituri şi venituri excepţionale din sectorul energetic vor plăti solidar pentru a compensa creşterea costului vieţii, atât pentru cetăţeni, dar şi creşterea costului şi pentru companii şi este o chestiune pe care a recunoscut-o şi Europa. România a făcut aceşti paşi încă din ianuarie 2022", a afirmat Adrian Câciu la Parlament, potrivit Agerpres.

Ministrul a mai spus că a cerut Comisiei Europene clarificări legate de această contribuţie de solidaritate.

„Pentru a nu mai fi neclarităţi în interpretarea regulamentului şi a ordonanţei, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol, mai ales pe articolul 2, definiţii din regulament, şi această solicitare am făcut-o în temeiul punctului 66 din preambul, care spune că, în cazul în care există neclarităţi în implementare pe ceea ce înseamnă contribuţia de solidaritate, statele membre pot solicita Comisiei Europene o normă de interpretare", a adăugat ministrul”, a spus Câciu.

Ministrul Adrian Câciu: „Ordonanţa nu s-a referit doar la o companie, s-a referit la tot sectorul”

Întrebat în legătură cu anunţul OMV Petrom privind neplata acestei taxe de solidaritate, ministrul Finanţelor a arătat că este foarte sigur că această companie se încadrează pentru plata contribuţiei de solidaritate.

„Ordonanţa nu s-a referit doar la o companie, s-a referit la tot sectorul şi până la urmă şi OMV Petrom a exprimat o opinie, foarte bine, este opinia lor. Până la urmă, orice legislaţie poate comporta opinii diferite din perspectiva contribuabililor, o interpretare care, poate, să spunem, din punctul domniilor lor de vedere, nu generează plata de taxe. Tocmai de aceea, eu cred că datoria noastră, ca Guvern, este să introducem cât mai clar normele şi să scriem cât mai clar articolele, astfel încât să nu existe dubii şi să avem în spate inclusiv interpretările din partea Comisiei Europene ale modului în care sunt construite aceste acte de taxare", a mai spus Câciu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE