Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

DEZBATERE | România, cel mai mare preț al energiei din UE. Ce soluții au specialiștii

Furnizorii de energie resping scenariul supraimpozitării veniturilor pe care le realizează. Ideea a fost avansată de ministrul Energiei, Virgil Popescu, drept soluție la reducerea costurilor cu schema de plafonare și compensare. Potrivit furnizorilor, măsura nu ar face decât să ducă la o scumpire a energiei. Supraimpozitarea nu va duce la scăderea facturilor, avertizează și specialiștii din domeniul energiei. Pe piața energiei, prețul megawattului cumpărat azi din România a fost cel mai mare din Uniunea Europeană.

Explicații pentru creșterea prețurilor la energie

Eugenia Gușilov, director fondator Romania Energy Center, a precizat la Euronews România că nu ar trebui să dăm vina doar pe liberalizarea pieței de energie pentru creșterea prețurilor.

„Nu ar trebui să dăm vina doar pe liberalizarea pieței de energie. Liberalizarea pe piața de gaze naturale a dus de pildă la o scădere la jumătatea prețului. Ceea ce vedem în piață este o situație excepțională și niște probleme preexistente, date de lipsa investițiilor în noi capacități de producție pe piața de electricitate”, precizat Eugenia Gușilov.

Totodată, Niculae Havrileț, fost președinte ANRE a spus că această criză energetică este una europeană și există trei elemente importante care au condus la creșterea prețurilor.

„Această criză energetică nu este o criză internă, este una europeană, iar din acest punct de vedere trebuie să ne raportăm la toate soluțiile pe care toate celelalte state europene le iau în acest moment. Știm că de multă vreme consumul intern nu mai era satisfăcut în totalitate din producția internă nici pentru energie electrică și nici pentru gaze. Au întârziat o serie de investiții noi, s-au oprit și programele de susținere a dezvoltării capacităților în energie verde și e vorba și despre reducerea consumului acolo unde nu este nevoie.

Peste toate acestea s-au suprapus încă trei elemente importante. Primul dintre acestea este penalizarea producătorilor de energie din resurse fosile cu plata unor certificate de dioxid de carbon al căror preț a crescut de la 7-8 euro, anul trecut, la 100 de euro în acest an. Peste această problemă a mai venit o vară foarte secetoasă și o lipsă de apă pentru sistemele hidroenergetice. Și sigur avem și conflictul din Ucraina care a lăsat cel mai important producător de energie electrică din Europa fără această resursă și în momentul în care România are piețele de energie electrică cuplate cu Austria, cu Germania și alte patru state din regiune, această problema este de fapt una regională și europeană. Toate statele din UE au această problemă. Fiind o problemă europeană, va trebui să o rezolvăm cu măsuri europene”, a spus  Niculae Havrileț.

Este supraimpozitarea o soluție?

Niculae Havrileț s-a referit și la supraimpozitare, ca o posibilă soluție pentru a ține în frâu prețurile.

„Supraimpozitarea este o soluție pentru că aceste situații nu se întâmplă doar acum. Este foarte important să vedem în care parte a structurii pieței energetice să intervenim cu supraimpozitarea. Un element de bază este ca producătorul să fie lăsat să producă. Măsuri vor fi luate pe întreg lanțul”, a spus Niculae Havrileț.

Pe de altă parte, Eugenia Gușilov a spus că supraimpozitarea reprezintă doar unul dintre instrumentele pe care le are statul la dispoziție pentru a ține în frâu prețurile.

„Este un instrument în instrumentarul statului, adică statul are la îndemână și acest instrument. Întrebarea e dacă e cel mai bun instrument în acest moment? Avem o poziție a furnizorilor care spun că ar fi afectați mult prea mult. Se vorbește despre măsuri pe tot lanțul, adică această supraimpozitare să îi includă și pe intermediari. E o discuție de avut, dacă acesta este cel mai bun instrument de a interveni în piață. Statul ar putea de asemenea să reducă TVA-ul, accidezele sau să le suspende temporar. Statul un a venit cu o analiză”,  a precizat Eugenia Gușilov.

România a făcut foarte bine că a venit cu o schemă de compensare și plafonare.

-Cristian Bușoi, europarlamentar

Cristian Bușoi, europarlamentar PNL, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European, a vorbit și el la Euronews România despre problema prețurilor și măsura supraimpozitării veniturilor pe întreg lanțul.

„Țările europene au luat diverse măsuri și evident s-au adaptat la situația internă. Germania a decis de curând creșterea cu o taxă semnificativă a facturilor consumatorilor finali pentru a putea să permită distribuitorilor, furnizorilor să facă față creșterii prețurilor de gaz. Alte țări nu au venit cu nici o măsură de supraimpozitare a profiturilor excepționale. România a făcut foarte bine că a venit cu o schemă de compensare și plafonare, altfel impactul ar fi fost mult crescut și mai greu de suportat. Toată problema e ca această schemă să beneficieze de finanțare adecvată. Această finanțare vine din măsuri pe care le iei inclusiv în domeniul energetic – supraimpozitarea profiturilor excepționale ale producătorilor, cei mai mulți dintre ei companii de stat sau unde statul are o participare semnificativă, ca în cazul OMV Petrom. Această idee de a merge pe tot lanțul este o măsură absolut normală și într-un fel echitabilă.

În coaliția de guvernare sunt mai multe scenarii acum discutate pentru perioada următoare. Partenerii noștri au avansat ideea unei plafonări a tuturor prețurilor și o reîntoarcere temporară pe perioada crizei la un sistem reglementat. În acest moment decizia este de a continua mecanismul de plafonare și compensare poate cu mici modificări. Există și ideea de a ne concentra doar către categoriile vulnerabile și anumite sectoare economice. Există totodată și punctul de vedere al ANRE. Deocamdată avem în funcțiune această schemă cu plafonarea și compensarea”, a spus Cristian Bușoi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE