Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Intermediarii din energie, supraimpozitați. Plafonarea și compensarea: posibil cost de 40 de miliarde de lei

Coaliția ia în calcul două scenarii în încercarea de a reduce prețurile uriașe la energie și gaze naturale. Pe de o parte, supraimpozitarea furnizorilor și distribuitorilor și, pe de altă parte, revenirea la piața reglementată. Niciuna dintre măsuri nu va duce la scăderea prețurilor și nu-i va determina pe furnizori să renunțe la speculă, spun specialiștii din domeniu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a confirmat oficial că unul dintre scenariile luate în calcul de coaliție este supraimpozitarea intermediarilor în domeniul energiei.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Ne gândim foarte mult la o impozitare a întregului lanț de producție, intermediere și furnizare. Trebuie să fie cât mai fair („corect” - n.red.): nu pot unii să facă profituri foarte mari și alții să le plătească. Nu e normal să fie. Impozităm pe toată lumea atunci când sunt profituri foarte mari. Și piața de energie electrică în anumite zone face profituri foarte mari. După mine, un intermediar de energie electrică sau de gaze naturale n-ar trebui să câștige mai mult de câteva procente. Ia și vinde, nu face nimic altceva. Nu văd de ce trebuie să câștige dublu sau triplu.”

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: „Faptul că această supraimpozitare nu-i oprește cu nimic pe furnizori în continuare să speculeze această creștere a prețului și peste alte 6 luni să constatăm că, desi am supraimpozitat, ele s-au dus în prețul final, prețul final o să-l plătească tot statul, adică tot noi.”

Criza energetică dă bătăi de cap guvernanților

Problema care le dă bătăi de cap guvernanților este că aceste câștiguri foarte mari ale intermediarilor din energie vor trebui plătite de le bugetul de stat. Sumele vehiculate sunt uriașe.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „ Au fost o groază de dispute vizavi de acest impact bugetar. Am văzut și 40 de miliarde, am văzut și 20 de miliarde, am văzut ulterior și 16 miliarde. Dar am văzut și declarațiile liderilor politici care au spus: tot ce trebuie să plătească bugetul de stat, va plăti.”

Îngrijorări cu privire la impactul bugetar al schemei de plafonare și compensare sunt inclusiv la Banca Națională.

Cristian Popa, economist: „Vedem facturi pentru această schema de plafonare și cifrele variază de la 7 miliarde de lei la 31 de miliarde de lei, chiar și 41 de miliarde de lei și nu pot să vă ascund că mă îngrijorează aceste sume. Sunt sume foarte mari. 40 de miliarde de lei înseamnă 8 miliarde de euro, bani foarte mulți și bani pe care trebuie să-I ai și bani pe care România trebuie să-i împrumute.”

PSD insistă și cu revenirea la piața reglementată

Pe lângă supraimpozitare, PSD insistă și cu revenirea la piața reglementată. Dacă va fi aplicată cu jumătăți de măsură însă, atrag atenția specialiștii, ea nu va avea niciun efect.

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: „Din momentul în care s-a aplicat această schema furnizorilor de ultimă instanță, pe gaze vorbesc, avem o creștere de 38 de ori a prețurilor. Este o piață reglementată piața de ultimă instanță și cu toate astea vedem niște prețuri extraordinare.”

Indiferent de ce decizie se va lua, liderii coaliției dau asigurări că prețul energiei pentru populație nu va crește. Mai mult, liderul PSD a promis că actuala plafonare ar putea fi prelungită până în 2025.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE