Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România are tot mai puțini procurori. Gabriela Scutea: ”Există parchete care funcționează fără niciun procuror”

Deficitul de personal în parchetele din România atinge un prag critic. Sunt structuri care funcționează fără niciun procuror sau cu unul singur, mai ales din cauza numărului mare de pensionări din ultimele luni.

Criza de procurori a produs și efecte în cazul unor dosare, precum cel al accidentului aviatic de anul trecut, în care opt militari și-au pierdut viața. Ancheta a fost începută de Parchetul Militar dar, din cauză că procurorul care se ocupa de caz s-a pensionat, cazul a fost preluat de Parchetul General. Datele au fost prezentate de procurorul general al României, Gabriela Scutea, la bilanțului instituției pe anul 2022.

Deficitul pe anul 2022 a trecut de 25%

Din cele aproape 3.000 de posturi prevăzute în schema de personal a parchetelor din toată țara, doar puțin peste 2.000 sunt ocupate. Asta înseamnă că deficitul pe anul 2022 a trecut de 25% și este din ce în ce mai mare de la un an la altul. În ultimele luni, sistemul judiciar s-a confruntat cu un val de pensionări, după ce guvernanții au anunțat că pensiile speciale ale magistraților vor fi modificate.

„Numărul de procurori eliberați din funcție reprezintă aproape dublu față de 2020 când au fost 140 sau 65% față de 2021 când au fost 168. Avem zero procurori la PJ Măcin și PJ Însurăței, doi procurori stagiari la PJ Strehaia, fără un procuror definitiv coordonator de stagiu, 12 parchete. Au avut, pe perioade mai scurte sau mai extinse, un singur post ocupat”, a declarat Gabriela Scutea.

„Aici trebuie să fim realiști, aici nu există soluții „peste noapte”, nu există o fabrică de procurori sau de judecători sau de grefieri. Când din 10 colegi doi sau trei se pensionează, adevărul crud este că pe ceilalți șapte rămâne și munca celorlalți trei”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Justiției.

Criza de procurori are deja efecte

Parchetul General a preluat dosarul accidentului aviatic care a avut loc în martie anul trecut, în localitatea Cogealac din județul Constanța, în care opt militari au murit, după ce un avion MiG-21 LanceR și un elicopter s-au prăbușit. Dosarul a fost până de curând instrumentat de un procuror de la Parchetul Tribunalului Militar București, dar acesta s-a pensionat. Și Parchetul General funcționează în sistem de avarie, spune Gabriela Scutea, cu aproape jumătate dintre posturile de procuror neocupate.

„Parchetul General este afectat la nivel de 42% efectiv față de posturile prevăzute. TAIE + 12:18 ținem cont de faptul că avem asigurată acea minimă rezistență pentru a ne duce activitatea cu continuitate. Se folosesc, în ceea ce privește dosarele PG, instrumentele de delegare a procurorilor”, a precizat Gabriela Scutea.

În timp ce parchetele trebuie să găsească soluții pentru ca dosarele să fie instrumentate, anchetele în care e nevoie de soluționări urgente sunt tot mai multe. De exemplu, anul trecut, peste 40% dintre inculpații trimiși în judecată au fost acuzați de infracțiuni comise în trafic.

„Observați modul în care își produc efectul în fiecare zi, în existența noastră, fie prin accidente nefericite, în urma cărora sunt afectate fie persoane adulte, fie copii, dar mai ales prin acest risc la adresa traficului în condițiile în care cu mare inconștiență persoane fie sub influența băuturilor alcoolice, fie sub influența drogurilor conduc vehicule pe drumurile publice”, a conchis aceasta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE