Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, în Schengen până la finalul anului? Președintele Iohannis: „Avem șanse mai bune decât în altă conjunctură”

Președintele Klaus Iohannis participă zilele acestea la prima reuniune a Comunității Politice Europene şi la reuniunea informală a Consiliului European, la Praga. Reuniunea reprezintă un prilej de promovare a cooperării cu privire la teme de interes comun, în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității pe întreg continentul european, fără ca acest cadru să constituie o alternativă la procesul de extindere a Uniunii Europene.

Aflat la Praga, Klaus Iohannis a discutat cu jurnaliștii și despre perspectiva primirii României în Spațiul Schengen până la finalul anului.

Klaus Iohannis: „Există această posibilitate, dar garanția, trebuie să o spun clar, nu există încă. Pe de altă parte, e bine să se știe, cu toții ne implicăm pentru a reuși acest lucru, și eu și Guvernul, Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, Ministerul de Interne.

Sunt șanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei și această unitate se poate consolida dacă România, Buglaria și Croația vor deveni parte din Spațiul Schengen. După atâția ani de așteptare cred că toți liderii și-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătățească unitatea Uniunii și soliditatea noastră în abordare.

În momentul acesta suntem în faza în care se pregătește o vizită a experților în România care vor să vadă încă o dată, după 11 ani, dacă ceea ce s-a realizat atunci s-a consolidat, dacă în continuare suntem pe poziția solidă pe care noi știm că o avem. După aceea vor fi discuțiile politice și discuția finală care se va purta în Consiliul Uniunii, în formatul numit JAI (Justiție și Afaceri Interne). Acolo se ia de fapt decizia. Nu toate punctele sunt încă lămurite, dar cred că de data aceasta avem șanse mai bune decât în altă conjunctură”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE