Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România are printre cei mai mulți fumători minori din UE. Unii dintre ei au încercat prima țigară la opt ani

Deși în România minorii nu au voie să cumpere țigări, de niciun fel, numărul celor care fumează este îngrijorător de mare. Și mai grav este faptul că vârsta la care unii dintre ei au încercat prima țigară este de doar opt ani. Iată care sunt efectele fumatului asupra celor mici, dar și care este situația în România în raport cu alte țări europene.

18% dintre minorii din România sunt fumători

România are printre cei mai mulți fumători minori din Uniunea Europeană. Ultimele date disponibile arată că este vorba despre 18% dintre tinerii cu vârste mai mici de 18 ani. Aproape același procent de minori care fumează zilnic este și în Italia, în timp ce situația din Bulgaria este și mai gravă - 22% dintre minori au declarat că fumează zilnic, potrivit unui studiu european.

La polul opus, cei mai puțini fumători minori sunt în Islanda - doar 1,9%, urmată de Norvegia cu 2,5%.

Studiul se referă doar la fumatul țigărilor clasice, în timp ce țigările electronice sunt din ce în mai populare printre tineri. Așadar, numărul fumătorilor minori ar putea și mai mare.

De curând, parlamentarii din Anglia au votat un proiect legislativ controversat al premierului Rishi Sunak, proiect care, în esență, prevede interzicerea fumatului. Conform noii legi, în fiecare an, vârsta legală pentru vânzarea de țigări - în prezent este de 18 ani - va crește cu un an. Asta înseamnă că persoanele născute în sau după 2009 nu vor putea niciodată să cumpere legal țigări. De ce s-a ajuns aici? Autoritățile britanice invocă sutele de mii de persoane care anual se îmbolnăvesc din cauza fumatului, dar și zecile de miliarde de lire sterline pierdute în economie și în sistemul de sănătate.

Unii minori din România au încercat prima țigară la vârsta de opt ani

Vârsta de la care unii dintre minori din România au fumat prima țigară este de doar 8 ani, potrivit INSP. Vorbim despre un procent de 2,4%. Cei mai mulți, însă, au fumat pentru prima dată la vârsta de 13-16 ani - peste 50%. Totodată, se observă o frecvență ușor mai mare în ceea ce privește debutul fumatului la vârste mai mici pentru băieți, în comparație cu fetele.

Medicii spun că renunțarea la țigară este mai dificilă în cazul celor care s-au apucat de fumat în copilărie sau adolescență.

Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume, dar și cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană - aproximativ 700.000 de persoane mor în fiecare an din cauza bolilor asociate fumatului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE