Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect votat privind interzicerea fumatului în Anglia. Premierul Rishi Sunak vorbește despre "generația nefumătoare"

Parlamentarii din Anglia au votat un proiect legislativ controversat al premierului Rishi Sunak, proiect care, în esență, prevede interzicerea fumatului. Autoritățile britanice invocă sutele de mii de persoane care anual se îmbolnăvesc din cauza fumatului, dar și zecile de miliarde de lire sterline pierdute în economie și în sistemul de sănătate.

Vaping-ul este și el vizat în legea care își dorește "noi generații nefumătoare". Evident că ideea premierului a născut ample dezbateri în Marea Britanie.

Interzicerea fumatului, proiect de lege votat în parlamentul din Anglia

Restricțiile se vor aplica vânzării de țigări în Anglia, mai degrabă decât actului de fumat în sine. Însă conform noii legi, în fiecare an, vârsta legală pentru vânzarea de țigări - în prezent este de 18 ani - va crește cu un an. Asta înseamnă că persoanele născute în sau după 2009 nu vor putea niciodată să cumpere legal țigări.

Guvernul a anunțat că are în plan să interzică țigările electronice în Anglia încă din aprilie 2025. Conținutul, aromele și ambalajul acestor dispozitive cu nicotină vor fi restricționate pentru a le face mai puțin atractive pentru copii. O nouă taxă pe vaping va fi introdusă din octombrie 2026.

  • Guvernul spune că va cheltui 30 de milioane de lire sterline pentru aplicarea legii, ceea ce va include combaterea țigărilor pe piața neagră.
  • Peste 12% dintre tinerii cu vârsta între 16 și 17 ani fumează în Anglia.

Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: "Și aici este o dicuție despre libertăți. Altfel, datele pe care le oferă știința sunt destul de clare: fumatul, în niciun caz, nu face bine nimănui și chiar provoacă boli grave, care provoacă apoi costuri pentru stat și cam aici vin și argumentele Guvernului.

Cum ar putea să funcționeze acest cadru legislativ pe care l-au votat parlamentarii britanici, la propunerea lui Sunak? Acest proiect legislativ prevede că persoanele născute după anul 2009 nu vor avea voie niciodată să cumpere țigări. Sunt amenzi de 100 de lire pentru magazine și pot exista sancțiuni de 2.500 de lire dacă se ajunge cu cazul respectiv în instanță.

Rishi Sunak a spus că efectele acestui proiect legislativ să înceapă din anul 2027. Până atunci, el va discuta și cu administrațiile din Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, pentru a implementa acest cadru legislativ la nivelul Marii Britanii.

Argumentele țin de zona medicală, pentru că multe dintre elementele dintr-o țigară sunt nocive și mai mult de 70 dintre ele favorizează apariția cancerului. Doar pe teritoriul Marii Britanii sunt înregistrate, în fiecare an, peste 80.000 de decese care sunt asociate fumatului, iar costurile pe care le generează bolnavii din cauza afecțiunile asociate fumatului se ridică la 17 miliarde de lire sterline în fiecare an.

Apoi sunt lucruri pe care, spun specialiștii, le-ar putea evita statul, prin implementarea acestui cadru legislativ. Peste 470.000 de cazuri de cancer pulmonar, boli cardiovasculare și alte afecțiuni asociate fumatului ar putea fi evitate dacă ar fi implementată această legislație.

În Noua Zeelandă a existat această legislație, apoi a fost abrogată din motive financiare. În Mexic există o lege prin care este interzis fumatul în spații publice, inclusiv pe plajă, de exemplu, iar Canada și-a fixat deja o țintă prin care își propune să reducă consumul de tutun cu 5% până în anul 2035 și a făcut și un lucru interesant, acele avertismente, cu care noi suntem obișnuiți pe pachetele de țigări, sunt printate pe fiecare țigară."

  • Portugalia își propune să aibă o „generație fără fumat” până în 2040 și vrea să adopte o lege care să interzică vânzarea produselor din tutun în baruri, cafenele și benzinării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE