Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce țări europene au interzis fumatul în mașină și care sunt regulile pe continent

Fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din UE, în timp ce în 13 țări din UE nu există nicio interdicție. Germania intenționează să aplice o regulă parțială a fumatului în mașini pentru a proteja copiii și femeile însărcinate de expunere.

Germania plănuiește să interzică fumatul în mașini în cazul copiilor și al femeilor însărcinate. Ministrul Sănătății din această țară, Karl Lauterbach, care a militat pentru această interdicție, a declarat că aceasta ar fi trebuit să fie introdusă mai devreme.

"Fumatul pasiv este periculos, în special pentru copii. Cel puțin, asigurați-vă că aveți o casă și o mașină fără fum de tutun", avertizează Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Ce țări din Europa au interzis deja fumatul în mașini?

Sunt aceste interdicții complete sau parțiale? Care sunt legile privind fumatul în mașinile private în țările europene?

SFP, care este o mare coaliție europeană de ONG-uri care lucrează la analiza politicilor UE și la acțiuni de advocacy pentru a mobiliza factorii de decizie să facă din controlul tutunului o prioritate politică, oferă o hartă cuprinzătoare a reglementărilor privind fumatul în Europa.

Există trei practici principale în reglementarea fumatului în autovehicule: țările pot să nu aplice nicio interdicție, o interdicție parțială sau o interdicție totală. Conform SFP, fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din UE începând cu 2022. Acestea sunt Italia, Letonia și Lituania. De asemenea, este complet interzis în Turcia, țară candidată. Aceasta înseamnă că interdicția completă a fumatului în mașini este în vigoare în doar patru din cele 39 de țări europene.

Interdicțiile parțiale s-au generalizat în ultimul deceniu

Interzicerea parțială a fumatului în mașini a devenit tot mai răspândită în ultimul deceniu. Unsprezece țări din UE au pus în aplicare interdicții parțiale, care se referă în mare parte la fumatul în mașinile în care se află copii sub 18 ani. Aceste țări sunt următoarele: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovacia și Slovenia. Fumatul în mașini este, de asemenea, interzis parțial în Regatul Unit, ceea ce reprezintă un total de 12 țări din 39.

Doar Irlanda ia în considerare femeile însărcinate: Ce sunt interdicțiile parțiale?

Interdicțiile parțiale sunt, în mare parte, interdicții care interzic în mod specific fumatul în mașini atunci când sunt prezenți copii cu vârsta sub 18 ani. Această limită de vârstă este de 12 ani în Luxemburg, 15 ani în Finlanda și 16 ani în Cipru.

Doar în Irlanda, o interdicție parțială ia în considerare și prezența femeilor însărcinate, conform SFP. În Irlanda, fumatul în mașini este interzis în cazul în care este prezentă o femeie însărcinată.

Nici o interdicție în 60% din țările europene

În majoritatea țărilor din Europa nu există încă nicio interdicție. Fumatul în autovehicule este permis în 13 state membre ale UE și în 23 din 39 de țări europene, ceea ce echivalează cu lipsa unei interdicții în șase din zece state. Țările fără interdicții sunt Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Germania, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveția, Ucraina și Ungaria.

Este fumatul pasiv periculos?

Fumatul pasiv este periculos, în special pentru copii. Atunci când cineva fumează o țigară, cea mai mare parte a fumului nu intră în plămânii săi; fumul se împrăștie în aer și oricine se află în apropiere îl poate inhala.

Potrivit NHS, persoanele care inhalează fumatul pasiv în mod regulat sunt mai predispuse să se îmbolnăvească de aceleași boli ca și fumătorii, inclusiv de cancer pulmonar și boli de inimă.

Femeile însărcinate expuse pasiv la fum sunt, de asemenea, mai predispuse să se confrunte cu nașteri premature, iar bebelușii lor prezintă un risc mai mare de greutate mică la naștere și de sindromul morții subite a sugarului. Copiii sunt deosebit de vulnerabili în mașinile de familie, unde fumatul pasiv poate atinge niveluri periculoase chiar și cu geamurile deschise.

Este fumatul pasiv periculos?

Fumatul pasiv sau pasiv este periculos, în special pentru copii. Atunci când cineva fumează o țigară, cea mai mare parte a fumului nu intră în plămânii săi; fumul se împrăștie în aer și oricine se află în apropiere îl poate inhala.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE