Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România a primit aproape 70 de miliarde de euro, în 15 ani de la aderarea la UE

România a primit de la Uniunea Europeană, de la data aderării şi până în prezent, aproape 70 de miliarde de euro și a contribuit la bugetul Uniunii cu 24,20 de miliarde de euro.

Din cele aproximativ 70 de miliarde de euro primite de România de la data aderării, aproximativ 45 de miliarde au venit în perioada 2007-2013 și 33 de miliarde între 2014 - 2020.

Cu cât va contribui România la bugetul UE

Contribuţia României la bugetul Uniunii Europene a crescut, începând cu 1 ianuarie 2021, la 1,4% din Venitul Naţional Brut, faţă de 1,2% în 2020, ridicându-se la două miliarde 300 de milioane de euro.

Astfel, în 2022, România va contribui la bugetul Uniunii Europene cu aproximativ 13 miliarde de lei, urmând ca, în 2023, suma să crească la 13,126 miliarde lei şi în 2024 la 13,376 miliarde lei, conform proiectului privind Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2022-2024, publicat la 19 decembrie 2021, pe site-ul Ministerul Finanţelor.

Sumele prin care România contribuie la bugetul UE sunt direcţionate către finanţarea de programe şi proiecte în toate ţările UE, cum ar fi construcţiile de drumuri, granturi pentru cercetători sau protecţia mediului.

Țările care au contribuit cel mai mult la bugetul Uniunii în anul 2020 au fost Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Spania.

Cum este stabilit bugetul Uniunii Europene

Sursele de venit ale UE provin, în proporție de 98%, de la contribuţiile din partea ţărilor membre, taxele la import pentru produsele din afara UE, o nouă contribuţie bazată pe deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate, amenzile impuse întreprinderilor care nu respectă normele UE.

Bugetul UE este apoi decis în comun de Comisia Europeană, Consiliul Europei și Parlamentul European. Comisia elaborează un proiect de buget pe care îl înaintează spre analiză Consiliului şi Parlamentului. Dacă ele există, Consiliul şi Parlamentul pot aduce modificări proiectului.

Bugetul este stabilit în fieacre an, iar sumele dispobilie care urmează să fie cheltuite în limitele sunt convenite în prealabil cadrul financiar multianual. Acest lucru îi permite Uniunii Europene să planifice programele de cheltuieli cu câţiva ani înainte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE