Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rolls-Royce va face 2.500 de disponibilizări în întreaga lume. Istoria companiei e sinonimă cu luxul absolut și rafinamentul unic

Rolls-Royce, celebra marcă auto care simbolizează luxul absolut, a anunțat că va disponibiliza 2.500 de lucrători din fabricile pe care le are în întreaga lume, într-o acțiune de reducere a costurilor. Compania britanică produce automobile de lux și motoare pentru avioane și are sediul la Goodwood.

Britanicii au precizat că vor să construiască o "companie potrivită pentru viitor". Această măsură înseamnă că nobilul constructor de mașini renunță la aproximativ 6% din forța de muncă globală, care este de 42.000 de oameni, potrivit Euronews.com.

Rolls-Royce face 2.500 de disponibilizări

Însă aceste reduceri de personal vor fi făcute etapizat, ca parte "dintr-o fază a transformării pe mai mulți ani". Astfel, în prima etapă se va renunța la 500 de posturi.

"Construim un Rolls-Royce care este adaptat pentru viitor. Aceasta înseamnă o organizație mai eficientă, care va satisface clienții, partenerii și acționarii noștri", a spus CEO-ul Tufan Erginbilgic.

În cadrul procesului de restructurare, vor fi reunite departamentele de inginerie, tehnologie și siguranță ale companiei "într-o singură echipă".

Rolls-Royce a revenit pe profit în 2021, după ce a înregistrat o pierdere uriașă în anul precedent, când a suferit foarte mult din cauza pandemiei de COVID-19 și a impactului său uriaș asupra sectorului aviației. Însă în 2022, compania a avut o nouă cădere "în zona roșie".

În august 2023, Rolls-Royce a publicat un profit net (cota de grup) de 1,2 miliarde de lire sterline (1,38 miliarde de euro) pentru prima jumătate a anului, comparativ cu o pierdere de 1,6 miliarde de lire sterline pentru aceeași perioadă a anului precedent. Cauza a fost, în special, reprezentată de o devalorizare puternică a contractelor valutare pe măsură ce dolarul a crescut.

În 2021, Rolls-Royce a vândut 5.586 de mașini în 50 de țări din întreaga lume. În 2022, compania a vândut 6.021 de exemplare în toată lumea. Ambele cifre au însemnat recorduri pentru cele mai multe autovehicule vândute într-un singur an, în istoria mărcii.

La începutul anului 2023, Tufan Erginbilgic, care preluase frâiele Rolls-Royce de puțin timp, a detaliat un plan ambițios de transformare, inclusiv o revizuire strategică pentru a prioritiza investițiile "către cele mai profitabile oportunități".

În 2021, șefii de la Goodwood au recunoscut că acea criză mondială a semiconductorilor a reprezentat un motiv de îngrijorare.

Ce face special un Rolls-Royce și ce înseamnă Spirit of Ecstasy

Esența luxului și a calității, prestigiul, stilul rafinat, sau calitatea cea mai bună din lume fac această marcă una căutată de colecționari, vedete sau oameni cu potență financiară.

Compania Rolls-Royce a construit prima mașină în 1904, sub bagheta fondatorului Henry Royce. Câteva luni mai târziu, lui i s-a alăturat Charles Rolls. De aici și numele companiei.

Sigla, care a devenit una de referință în lumea auto, a apărut prima dată în 1911 și reprezintă Spirit of Ecstasy. Ea este opera sculptorului Charles Sykes, care a realizat-o în 1909. Este stilizată sub o formă sculpturală a unei femei, îmbrăcată într-un voal și aplecată în față, ca și cum și-ar lua zborul.

Statueta poartă cu ea o poveste despre pasiunea secretă dintre Montagu - al doilea baron Montagu de Beaulieu, după 1905, un pionier al mișcării automobilistice și editor al revistei The Car Illustrated din 1902 - și modelul emblemei, actrița Eleanor Velasco Thornton.

Spirit of Ecstasy simbolizează partea onirică, energia, grația și frumusețea. Până în 1914, fiecare figurină era suflată cu argint, însă ulterior, ea a fost construită din inox. Dar pentru că marca este una exclusivistă, pot fi comandate și statuete din aur integral.

VEZI GALERIA
9 imagini
  • Unele modele Rolls-Royce sunt unicat.

Mașinile Rolls-Royce sunt un simbol al luxului, rafinamentului, performanței, vitezei și confortului. Până în anii 1930, mașinile erau echipate cu motoare V12, supraalimentate, capabile să dezvolte 2.300 de cai putere, la o capacitate cilindrică uriașă, de 36,7 litri. În 1933, Rolls Royce chiar a stabilit un record de viteză, 438,48 kilometri pe oră.

O trăsătură aparte a unui Rolls-Royce o reprezintă silențiozitatea incredibilă și lipsa aproape completă de vibrații. În acest sens, există binecunoscutele teste făcute cu o monedă pusă pe cant pe motor, fără ca ea să cadă. În ceea ce privește liniștea din interior, aceasta se obține cu multă izolație specială, de mai multe tipuri, care cântărește peste 136 de kilograme.

Un Rolls-Royce poate fi personalizat după dorința clienților. De aici și prețurile cu adevărat prohibitive, care pot trece lejer de un milion de euro, în cazul mașinilor comandate special. De exemplu, la capitolul culori, există 44.000 de nuanțe, iar la comandă, vopseaua poate conține diamante, care sunt aplicate manual. La unele modele, finisajele vopselei se fac manual, cu ajutorul unei pensule din păr de veveriță. De aceea, o astfel de mașină este specială și, evident, scumpă.

  • Potrivit The Robb Report, peste 65% din Rolls-Royce-urile construite în istorie se află încă pe drumuri.

Construirea farurilor unui Rolls-Royce durează 16 ore

Șasiul unui Rolls-Royce este sudat manual, fără roboți, iar aplicarea tapițeriei de piele necesită câteva săptămâni, în funcție de personalizările dorite de client. În comparație, mașinile obișnuite, precum Ford, se produc în 1.000 de exemplare pe zi la fabrica de la Craiova.

La executarea tapițeriei din piele rafinată, doar o anumită rasă de bovine e folosită. Iar lemnul utilizat din abundență pentru furnirul de pe bord și de pe portiere este de esențe rare și doar anumiți copaci sunt considerați adecvați.

  • Unul dintre cele mai scumpe Rolls-Royce-uri din istorie este Sweptail - aproape 13 milioane de dolari.
  • Cel mai ieftin Rolls-Royce este modelul Ghost, care are un preț de bază de puțin peste 300.000 de euro.
  • Phantom, cel mai cunoscut model al companiei, pleacă de la un preț de 435.000 de euro.
  • Rolls-Royce face parte din concernul BMW
  • Un Rolls-Royce din generația actuală are în jur de 20% componente comune cu un BMW seria 7.

Printre caracteristicile tradiționale ale Rolls-Royce-urilor este și capacitatea cilindrică, 6.7 litri, iar motoarele sunt V12, pe benzină.

Un exemplu de complexitate îl reprezintă Rolls-Royce Phanton Syntopia, model unicat, lansat în 2022, care a fost realizat în colaborare cu designerul de modă Iris van Herpen. Oficialii Rolls-Royce spun despre Phantom Syntopia că este cel mai complex Phantom realizat până acum prin programul de personalizare Bespoke.

În interior, pe plafon, au fost aplicate manual 162 de petale fabricate dintr-un material textil special. Pe planșa de bord există 85 de astfel de petale. Tot pe plafon sunt prezente 995 de luminițe care imită cerul. 187 dintre ele au fost aplicate manual, iar pentru această activitate au fost necesare 700 de ore de muncă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE