Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Robert Habeck, ministrul german al Economiei, anunță că unitatea UE în fața războiului începe să se prăbușească

Ministrul german al Economiei a declarat că unitatea UE în războiul din Ucraina începe să se prăbușească. Declarațiile apar în contextul reuniunii Consiliului UE, în care liderii blocului comunitar vor discuta despre embargoul asupra petrolului Rusiei, dar și despre planurile de reducere a dependenței de energia Moscovei, notează Reuters

Liderii UE se vor întâlni pentru a discuta al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar putea include și un embargo asupra petrolului, dar și un program care să vizeze eliminarea mai rapidă a dependenței de combustibilii fosili, inclusiv de gazul rusesc.

"După invazia Rusiei în Ucraina, am văzut ce se poate întâmpla atunci când Europa este unită. În perspectiva summitului, să sperăm că lucrurile vor continua astfel. Dar deja începe să se prăbușească și să se prăbușească din nou (această unitate – n.red)", a declarat Habeck, duminică, într-o conferință de presă.

Statele UE s-au străduit la finele săptămânii să ajungă la un acord pentru a impune un embargo asupra livrărilor de petrol rusesc pe mare, dar să permită livrările prin conducte – un compromis pentru a atrage sprijinul Ungariei și pentru a debloca noile sancțiuni împotriva Moscovei.

Habeck a cerut ca Germania să aibă în cadrul reuniunilor o poziție unitară, făcând apel către toate statele UE să adopte aceeași strategie.

"Europa este încă un teritoriu economic uriaș, cu o putere economică incredibilă. Iar atunci când este unită, își poate folosi această putere", a mai completat Habeck, la deschiderea târgului comercial german Hannover Messe.

Liderii UE, compromis pentru embargo asupra Rusiei

Liderii statelor Uniunii Europene se reunesc luni după-amiază la Bruxelles pentru a analiza situaţia securităţii şi consecinţele generate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, în contextul în care încercările de a negocia un compromis pentru ca Ungaria să sprijine impunerea unui embargou asupra petrolului rusesc nu au înregistrat niciun progres, notează euractiv.com, citat de Agerpres

O propunere, prezentată de preşedinţia franceză a Consiliului UE, constă în excluderea conductei Drujba ''pentru moment'' dintr-un embargou petrolier şi în impunerea de sancţiuni doar asupra ţiţeiului transportat cu tancurile petroliere către UE, au declarat diplomaţi europeni.

Conducta Drujba transportă o treime din livrările totale de petrol rusesc către UE.

Slovacia şi Republica Cehă au acceptat excepţii pentru următorii doi ani şi jumătate, au menţionat surse diplomatice de la Bruxelles.

Propunerea prevede, de asemenea, impunerea de sancţiuni suplimentare asupra băncilor ruseşti şi extinderea listei cu oficialii ruşi vizaţi de sancţiuni.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a apreciat luni dimineaţă că ''în final va exista un acord'' cu privire la viitorul pachet de sancţiuni contra Rusiei.

''Trebuie să decidem în unanimitate. Au existat discuţii ieri după-amiază şi vor exista şi în această dimineaţă şi pe parcursul după-amiezii. Cred că în această după-amiază vom fi capabili să oferim şefilor de stat un acord'', a spus Borrell.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE