Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lituanienii au strâns, în mai putin de 4 zile, 5 milioane de euro pentru o dronă Bayraktar TB2, destinată Ucrainei

Suma necesară pentru a cumpăra o dronă militară pentru Ucraina a fost adunată din donațiile a sute de lituanieni.

Oamenii au donat bani pentru a cumpăra o dronă militară Bayraktar TB2, în semn de solidaritate cu Ucraina, care se află în război cu Rusia din 24 februarie.

Suma necesară, de 5 milioane de euro, a fost strânsă în doar trei zile și jumătate. Au fost donate sume mici de bani, între cinci și 100 de euro.

Moment de solidaritate istoric

Potrivit ambasadorului Ucrainei în Lituania, este prima dată în istorie când oameni obișnuiți strâng bani pentru a cumpăra o dronă Bayraktar.

"Acesta este primul caz din istorie când oamenii obișnuiți strâng bani pentru a cumpăra ceva ca un Bayraktar. Este fără precedent, este incredibil", a declarat Beshta Petro, ambasadorul Ucrainei în Lituania, pentru Laisves TV, preluat de euronews.com.

Ministerul Apărării din Lituania va semna săptămâna viitoare o scrisoare de intenție pentru a cumpăra drona militară din Turcia.

Ucraina a cumpărat, în ultimii ani, peste 20 de drone Bayraktar, iar imediat după începutul războiului i-au fost livrate alte 16 aparate.

Cele mai multe dintre armele grele pe care țările NATO le-au trimis până acum în Ucraina sunt arme fabricate de sovietici, încă în inventarele statelor membre NATO din Europa de Est. Unele state au început recent să furnizeze și obuziere occidentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE