Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rezultatele proiectului de țară din România întârzie să apară. Cum au reușit alte țări europene să promoveze politici consecvente

În timp ce la București se vorbește mult despre un proiect de țară, iar rezultatele întârzie să apară, sunt țări europene care au demonstrat prin propriul exemplu că nimic nu este imposibil. Guvernele au știut să promoveze politici consecvente, care, într-un final, au schimbat radical situația și cursul de dezvoltare pe termen lung.

Rezultatele din alte țări europene

Suedia a devenit stat-lider la nivel mondial atunci când vine vorba de politici de protecție a mediului și dezvoltarea economică sustenabilă. Planul Guvernului de la Stockholm este unul ambițios și presupune reducerea la zero a poluanților chimici eliberați în atmosferă sau ape. Și ca acest obiectiv să devină realitate, autoritățile au stabilit termene exacte și măsuri clare de urmat în domeniul reciclării deșeurilor, energiei verzi sau folosirii combustibililor regenerabili.

Rezultatele sunt deja la vedere. Oțelul suedez, de exemplu, este produs fără a fi folosiți combustibilii fosili. O premieră mondială. De asemenea, cota gazului și cărbunelui pentru încălzire a fost redusă până la un nivel neglijabil. Au fost înlocuite de instalațiile eoliene și hidroelectrice. Iar transportul public din majoritatea orașelor este efectuat de autobuze electrice. Se așteaptă ca, în anul 2045, emisiile de gaze cu efect de seră să fie cu 85 la sută mai mici comparativ cu cele din 1990.

Țările de Jos pot fi un exemplu de promovare a proiectelor naționale. În condițiile în care aproape o treime din teritoriul țării este sub nivelul mării, riscul unor inundații masive este destul de mare. Țara s-a confruntat de mai multe ori cu asemenea cataclisme. De asemenea, aproape 17% din suprafața Țărilor de Jos o reprezintă lacurile, râurile și canale. Răspunsul guvernului la amenințări, pe lângă construcția de diguri, a fost promovarea unor ample măsuri de încurajare a înotului. Majoritatea școlilor și comunităților din țară dispun de piscine, iar înotul a fost mult timp o disciplină obligatorie. Părinții își duc copiii la înot de la vârste fragede. 

Spania poate fi un exemplu de urmat în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de transport. În țară sunt peste 100 de aeroporturi, iar  a treia parte dintre acestea sunt internaționale. Guvernul de la Madrid a reușit chiar să transforme țara într-un lider mondial atunci când vine vorba de autostrăzi, cu o lungime totală de peste 16 mii de kilometri. Doar  SUA și China o depășesc la acest capitol.   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE