Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rezultate dezastruoase la admiterea în magistratură. Aproape 93% dintre candidați au picat testul psihologic

Puțin peste 15% dintre cei 234 de candidați care au susținut examenul psihologic pentru admiterea în magistratură au fost declarați admiși.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat marți că 92,39% dintre candidații respinși nu au obținut media minimă necesară la componenta cognitivă.

CSM a făcut publice rezultatele testării psihologice pentru candidații la concursul de admitere în magistratură. Examenul scris a fost conceput pentru a evalua concret profilul de magistrat, adică compatibilitatea candidatului cu criteriile psihologice necesare pentru funcțiile de judecător și procuror.

Dintre cei 238 de candidați înscriși, 234 s-au prezentat la examen, iar doar 15,81% dintre aceștia au fost declarați admiși.

Potrivit CSM, rezultatele sunt comparate cu etaloane specifice create pentru magistrați în funcție, și nu cu etaloane generale, ceea ce explică procentul ridicat de candidați respinși comparativ cu sesiunile anterioare.

Reprezentanții instituției au subliniat că atât testul psihologic scris, cât și algoritmul de interpretare a acestuia sunt avizate de Colegiul Psihologilor din România, iar raportul tehnic cu rezultatele testelor scrise este generat electronic.

Instituția organizează reexaminarea psihologică a candidaților pe 1 și 2 iunie în București. Reexaminarea va include reevaluarea primului test, aplicarea unui nou test și susținerea unui nou interviu.

Concursul de admitere în magistratură, sesiunea februarie – iulie 2024, a început în aprilie cu proba eliminatorie, un test grilă de verificare a cunoștințelor juridice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE